Rok po tragédii: U hrobu zavražděné Aničky se včera střídaly desítky lidí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Rok po tragédii: U hrobu zavražděné Aničky se včera střídaly desítky lidí!

Aniččin hrob se topí v záplavě květin.
Aniččin hrob se topí v záplavě květin. (Aha! – Martin Přibyl, Alexandr Malachovský)

„Vzpomínáme na tebe, Aničko,“ zářilo včera z bílého kamínku pod jednou z květin, kterou přinesli kamarádi na hrob školačce Aničce Janatkové (†9) z pražské Troji.

Vrah Otakar Tomek (†41) dívku loni 13. října, když se vracela domů ze školy, v zahrádkářské kolonii v Troji znásilnil, zardousil a zakopal. U místa posledního odpočinku jeho oběti bylo včera rušno.

Desítky dospělých a dětí přišly přesně kolem 13. hodiny, tedy doby, kdy se Anička před rokem rozloučila se svými spolužačkami a kdy ji viděly naposledy živou. Na hrob, již předtím zaplavený květinami a hračkami, přidaly další a zapálily svíčky.

„To je dobře, že je tady v Ďáblicích. Můžu jí sem dát alespoň kytičku,“ řekla Aha! paní Jarmila (58), zdravotní sestřička z Ďáblic. U Aniččina hrobu stála dlouhé minuty. „Mám stejně starou vnučku, taky Aničku. Všichni jsme to hrozně prožívali. Pořád jsme věřili, že to dobře dopadne,“ dodala.

Místo, které se dívce stalo osudným, zná a stejně jako většina Pražanů z této čtvrti si myslí, že by se mělo rozbagrovat a upravit třeba v přehledný park nebo na něm něco postavit. Při vzpomínce na Aničku nedokázala nevzpomenout ani na jejího vraha.

„Na jednu stranu je dobře, že se pověsil. Vždyť by ho možná ještě pustili. Nikdy se už ale nedozvíme, proč něco takového udělal. Je to nepříjemná nejistota,“ uvažovala žena, již osud dívenky, kterou osobně neznala, ani po roce nenechal chladnou.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.