VZP docházejí prachy na lékařskou péči, zato... Její šéf je v balíku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

VZP docházejí prachy na lékařskou péči, zato... Její šéf je v balíku!

Pavel Horák
Pavel Horák (Aha! – Karel Kopáč, Alexandr Malachovský, ara)

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP), která má přes 6,2 milionu klientů, je finančně na suchu! Má jen tolik peněz, kolik právě vybere, a rezerva nevystačí ani na dva dny. Hrozí proto zpožďování plateb lékařům. A stát se může i to, že vám nemocnice odloží plánovanou operaci třeba kyčelního kloubu...

„Rezerva stačí na 1,2 dne,“ řekl v pondělí mluvčí VZP Jiří Rod. Důvodem je údajně ekonomická krize, kvůli které rostou náklady na péči. Pojišťovna prý denně platí v průměru půl miliardy korun.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) připustil, že je to nepříjemná situace. Vláda však podle něj rozhodla, že pojišťovně peníze nepřidá. „Je to tlak na efektivitu, v níž jsou ještě rezervy,“ vysvětlil ministr.

Takhle si žije!

Zatímco klienti VZP si nemohou být v případě problémů jisti ošetřením a lékaři platem, ředitel pojišťovny Pavel Horák (54) si stěžovat nemůže. Problémy hodí za hlavu a může nabírat síly ve své luxusní vile v pražských Horních Počernicích. Ve vile, jejíž hodnotu odhadce nemovitostí pro Aha! tipl na 20 milionů korun...

Ačkoliv Horákova vila leží na okraji Prahy, do práce na ústředí pojišťovny na Vinohradech mu cesta autem trvá půlhodinku. Hned u vily má pěknou pergolu, kde s manželkou Olgou a dvěma dcerami zřejmě tráví pohodové večery. Kousek od ní si postavil velký zahradní domek. Možná si do něj chodí pouštět vláčky na velké dráze, mezi jeho vášně totiž patří železniční modelářství. A za ním je zastrčený krytý pětadvacetimetrový bazén...

Horáka krize rozhodně trápit nemusí. Na účet mu v těchto dnech přistálo dalších 250 tisíc korun jeho měsíčního platu. Ten navíc letos obohatila takřka milionová odměna, kterou mu správní rada VZP schválila v květnu.

Chtějí koupit IZIP

I v současné situaci ředitel Horák plánuje investice. Chce navrhnout, aby VZP převzala celý projekt elektronických zdravotních knížek IZIP. Nyní drží 51 % akcií, zbylých 49 % má švýcarská firma.

Na ní je měli převést zakladatelé projektu, europoslanci ODS Miroslav Ouzký a Milan Cabrnoch, aby tak prý zabránili zastavení projektu. VZP by za akcie dala něco přes milion korun. Za samotný projekt už vydala za 10 let celkem 1,53 miliardy korun.



Přečtěte si
bobina
12. 10. 2011 • 17:42

Víš, nejhorší na tom všem je,že to nikoho z vlády nezajímá! Na co máme prezidenta,který nemá pravomoce k tomu aby byl státníkem? Na co máme parlament ve kterém se řeší jen nezajímavé čudly kolem stravenek,kdo se na koho špatně po ránu podíval a kdo zavinil to,že se máme tak špatně? U nás je binec nejen ve zdravotnicví,prostě kam se člověk podívá,o co se zavadí,všude se jen dočteš o korupci ,o špatně nastavených zakázkách,o prohospodařených financích ale to je tak vše. Občas se sesadí nějaký moula z ministerstva a zase to chvíli běží dál.Ale jak dlouho to tak poběží nežli skončíme tak jako Řekové? Když není žalobce,není ani soudce a tak to prostě je! Člověk denně bezmocně jen poslochá plky těch,kteří by měli řešit a nic se neřeší,nikdo za nixc nemůže.Je to děs!

proxima
12. 10. 2011 • 16:00

Už jsem se chtěl odhlásit, ale kouknul jsem se doleva. To je právě to - Havlovým umírá pejsek - titulní strana !!! Psa je mi sice líto, ale tady umírá něco jiného. To byste měli dávat na titulku a ne nějakýho čokla !!!

proxima
12. 10. 2011 • 15:54

Pravdu díš, jen je škoda, že článek už je na druhé straně a méně a méně lidí si ho přečte. Jak je vidět, asi lidi spíš zajímá Bartošová, řit miss Kuchařové a pod. Dost jsem toho napsal níže, tak teď jen posílám souhlas k Tvému příspěvku. A co se týká komunistů??? No když tak nad tím přemýšlým, ač nekomunista, docházím k názoru, že je to jediná strana, která nemá žádné aféry na současné politické scéně ( nespojujme KSČM s KSČ - těch kovaných komančů je plno v pravicových stranách ... ) Já vím, že budu kritizován, ale já bych jim šanci dal. Mám dojem, že by dokázali pro občany této země dokázat víc než ti současní HOŠI.

bobina
12. 10. 2011 • 15:22

ale bohužel tak to není,je to realita. To,že na vysokých postech takových gigantů máme čím dál neschopnější managery je fakt a je otázka jak to můžeme ovlivnit my obyčejní lidé,když si ty sesle pod zadkem mění jako bonusy k vylepšení vlastních kont??? My máme bohužel pramalou šanci tento šlendrián ovlivnit,jen tak,že vyjdeme do ulic,ale na to se nám asi stále ještě dobře daří,protože ochota lidí vyjít do ulic je malá. Vládne tu strach o místo,strach jak budu splácet hypotéku,strach jak utáhnu děti na škole,strach jak uživím rodinu. To je tedy smutná bilance po tolika letech kdy jsme zvonili klíčema a čekali na změnu.Ta je jak je vidět nastartovaná pro jiné lidi nežli jsme my,tu nastartoval tatík Klausů pro takové z.m.r.d.y.,kteří nám ukazují v bulváru jak se válí na luxusních dovolených,chalupách a jak mají vyšperkovaná svá sídla.Zdravotnictví je v zadeli už dost dlouho na to,abychom měli strach co s námui bude,kdo nás ošetří a jak s námi bude zacházeno. Arogance moci vlezla i do zdravotnictví a není to jen moc,ale i otrava a nechuť pracovat v podmínkách které tyto pohlaváry nezajímají.Někde je chyba,někam se ty peníze rozkutálí,ale u nás to nikoho nezajímá. U nás se v parlamentu řeší jiné věci,kdo koho urazil,kdo je jak neschopný a kdo za co může a nemůže. Je to hnus a nebudu se divit,když budou lidi volit komunisty a levici.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.