Jana Zemlerová: Rakovinu jsem měla čtyřikrát! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Jana Zemlerová: Rakovinu jsem měla čtyřikrát!

Fotografie
Fotografie (internal)

Jana Zemlerová (43) z Chotěvic na Trutnovsku je bojovnice. Rakovina krutě zasáhla do jejího života hned čtyřikrát! Její příběh deník Aha! přinesl před dvěma lety a teď jsme se s ní znovu sešli. Navzdory všemu prožitému trápení z Jany čiší velká energie a radost z každého dne prožitého v klidu.

Poprvé rakovina zaútočila, když jí bylo 29 let a vychovávala devítiletou dceru. Nemoc mladé ženě napadla mízní uzliny na krku a v podpaží. Tehdy se jí také rozpadlo první manželství. „Manžel to nezvládl. Říkal, že jsem jedna velká chodící antikoncepce,“ vzpomínala paní Jana.

Vyléčila se, za sedm let se ale rakovina vrátila v podobě nonHodgkinova lymfomu, který způsobuje vážná krevní onemocnění. Měsíc byla v umělém spánku, měla jen tři procenta šance na přežití, její život visel na vlásku. I tehdy po tuhém boji nad nemocí zvítězila. Další problémy přišly v roce 2007, kdy se ukázalo, že má zhoubné lymfomy i v kolenou. Chemoterapie naštěstí zabraly i tentokrát.

Ani to ale nemoci nestačilo! V roce 2009 Jana přišla v důsledku nádoru o štítnou žlázu. Další série chemoterapií pak skončila loni v létě. Od té doby má paní Jana pokoj. Jak sama ale říká, zatím… „Mám pocit, že ta nemoc tam někde ve mně spí, ale nepřemýšlím o tom. Jsem připravená na všechno, ale teď si užívám období klidu,“ vypráví Jana.

Klid je však také jen relativní, protože kvůli absenci štítné žlázy stále musí brát hormony, bolí ji kosti a často se cítí velmi unavená. „Mám také špatnou imunitu, stačí, že mě ofoukne, a už mám teploty. V koleni mám umělý kloub, takže chodím jen s berlemi,“ popisuje.

Statečná žena se ale nemíní vzdát a svůj život chce vést stejně jako zdraví lidé. „Podařilo se mi najít práci přes internet, takže už si nepřipadám neužitečná. Mám také manžela, který mě vždycky podrží. A velkou radost mi dělá dcera, která pracuje na konzulátu v Turecku. Letos jsem za ní byla na dovolené a byl to nezapomenutelný zážitek. Pro takové chvíle stojí za to žít,“ dodává Jana, která věří, že dnešní lékařská péče dokáže pacientům, kteří přijdou včas, opravdu účinně pomoci. Důležité je ale nepropadat sebelítosti a depresím.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.