Medvěd hnědý Poca a pastevecký pes Máša: Rvačka? Ne, jen drsné pomazlení! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Medvěd hnědý Poca a pastevecký pes Máša: Rvačka? Ne, jen drsné pomazlení!

Pod dohledem páníčka Jaroslava Kani může zápas začít.
Pod dohledem páníčka Jaroslava Kani může zápas začít. (Aha! – Karel Kopáč)

Kdyby se potkali ve volné přírodě, odešel by jen jeden z nich živý. Osmiměsíční medvědice Poca ale s dvouletou fenkou Mášou dovádějí jako největší kamarádi. Máša přitom patří do plemene středoasijských pasteveckých psů, které bylo vyšlechtěno právě proti medvědům!

Zatím zvládá Máša v přátelském souboji své kamarádce Poce pěkně vyprášit kožich, brzy ale bude vše jinak. Už za rok bude medvědice tak velká, že hrátky nebudou připadat v úvahu. Chovatel Jaroslav Kaňa proto už teď raději obě šelmy bedlivě hlídá.

Medvěd hnědý

Medvěd hnědý dorůstá délky 2 – 4 m, váží od 100 do 800 kg a v kohoutku může mít až 126 cm. Byť při chůzi vypadá, že se spíš jen tak valí, dokáže běžet rychlostí až 45 km/h.

V Česku byli medvědi vyhubeni v druhé polovině 19. století. Dnes se jen výjimečně stává, že se k nám zatoulají ze Slovenska. Přes pověst krvelačného zabijáka však činí jen 10 % potravy tohoto všežravce maso.

Středoasijský pastevecký pes

Tento úctyhodný hafan může vážit až 75 kg a v kohoutku dorůst až 85 cm. Zemí původu pasteveckého psa je Sovětský svaz. Využíval se a stále využívá k hlídání stád a vesnic proti liškám, vlkům a medvědům. Je častým pomocníkem kočovných pastevců v bývalých svazových republikách SSSR.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.