Rok od zmizení Aničky Janatkové: Troju stále svírá strach! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Rok od zmizení Aničky Janatkové: Troju stále svírá strach!

Policie původně jako místo nálezu těla Aničky označila toto místo. Dnes tam leží plyšový medvěd.
Policie původně jako místo nálezu těla Aničky označila toto místo. Dnes tam leží plyšový medvěd. (Aha! – Petr Novotný, ara)

Před rokem, 13. října 2010, se v novinách objevila zprvu vcelku nenápadná zpráva o zmizení devítileté školačky z Prahy. Nikoho asi tenkrát nenapadlo, že o týden později už půjde o největší pátrací akci v novodobých dějinách České republiky.

Její tělo, ukryté vrahem pod zemí, se našlo až o pět měsíců později, muž, který byl zatčen v souvislosti se zmizením Aničky, spáchal sebevraždu. A náhle bylo ticho. Reportéři Nedělního Aha! se vyrazili podívat na místo činu rok poté...

Vypadá to, že rodičům i dětem rok po neštěstí již otrnulo. Ve škole, kam Anička chodila, se sice kvůli sanaci v těchto dnech nevyučuje, žáky však vozí do náhradních učebních prostor autobus.

Jak se Nedělní Aha! přesvědčilo, mnoho rodičů na své ratolesti u autobusu nečeká. A tak děti vyrážejí domů samy, často stejnou cestou jako šla před rokem Anička. Paní Hana má syna ve věku Aničky, jak nám ale sama přiznala, každý den ho ze školy nedoprovází.

„Mám tři děti, všechny jsou vybaveny telefonem a pravidelně je kontroluji. Oni sami se mi musí hlásit. Samozřejmě jsem si vědoma nebezpečí a vnímám, co se tady děje. Člověk už ale víc dělat nemůže,“ řekla nám maminka devítiletého Mildy.

Pořád se o tom mluví

O tragédii, která se v Troji stala před rokem, se ale stále mluví. „Je to strašná tragédie, zasáhlo nás to všechny. Na to se prostě zapomenout nedá. Pořád se to tady probírá,“ řekla Nedělnímu Aha! jedna z maminek.

K neštěstí podle ní ale nemuselo dojít. „Týden předtím, než Anička zmizela, jsme tam byli na procházce. Ještě teď z toho mám husí kůži. Já sama jsem se tam bála! Všude se tam navíc poflakovali feťáci a bezdomovci. Když ty rodiče Aničky věděli, že je to tam tak nebezpečný, tak mi není jasné, proč jí neřekli, aby tamtudy nechodila a nezkracovala si cestu. Měla jít po ulici, kde jsou všude lidé. Možná by k tomu neštěstí ani nedošlo, ale to jsou jen kdyby... Já bych ale nikdy nedovolila, aby moje dítě takovou cestou domů ze školy šlo,“ dodala paní Hana.

Ředitel školy: Jsme pozornější

Podle ředitele školy Zbyňka Drozdy bolest ze smrti žačky Aničky nikdy nepřebolí, přestože život jde dál. „Nepozoruji, že by se chování rodičů od tragédie změnilo. Ale přece jenom cítím, že jsou teď opatrnější. A také my jsme pozornější a ostražitější,“ řekl nám.

Téma Anička je pro obyvatele pražské Troji stále velmi citlivé. „Na tu tragédii se zapomenout nedá. Nevyprchá to nikdy. Je to tak neobvyklé, smutné a strašné, že se s tím člověk dodnes těžko vyrovnává,“ uvedl Zbyněk Drozda s tím, že ve škole chystají na smutné výročí vzpomínkovou akci.

„Vše ale budeme konzultovat s rodiči Aničky. Chystám se je navštívit a nastínit jim náš záměr. Bez jejich souhlasu ale nic dělat nebudeme,“ dodal nakonec.

Co se vlastně stalo?

Anička šla 13. října po škole obvyklou trasou společně se svými spolužačkami.

V ulici Pod Písečnou se rozdělily a poté už Aničku nikdo neviděl.

Celou oblast začali prohledávat desítky policistů, hasiči, vojenská policie, přizváni byli i kynologové se speciálně vycvičenými psy i policisté na koních. V Troji se ale našel jen Aničččin batoh a láhev s pitím. Děvčátko dokonce hledal i vrtulník s termovizí.

Anička pocházela ze slušné rodiny, její tatínek byl podnikatel. Když se děvčátko delší dobu nedařilo najít, odhodlali se rodiče k zoufalému kroku, otec Aničky v televizi nabídl případným únoscům 3,5 milionu korun. Na výzvu ale nikdo nereagoval.

Tělo Aničky se našlo až 16. března v pražské Troji. Obviněn ze znásilnění a vraždy byl Otakar T. z Mostu, který byl v minulosti osmkrát trestaný za majetkovou činnost. Přestože proti němu byla celá řada stop a důkazů, nikdy se nepřiznal. Dne 23. března se v cele své vazební věznice na Pankráci oběsil. Po několika dnech v nemocnici zemřel.



Přečtěte si
winterfreshka
11. 10. 2011 • 12:23

Jiní zmr.di

daiena
9. 10. 2011 • 23:11

taky jsem tam od té doby nešla, je to už smutné místo........... a protější lesík dnes alespoň občas projede policejní vůz. Jinak jsou to hezké lesoparky pro děti i dospělé.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.