Slováci chtějí ovládnout »Špindl«! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Slováci chtějí ovládnout »Špindl«!

Rattaj to na »Špindlu« dobře zná. V březnu si přiletěl zalyžovat vrtulníkem...
Rattaj to na »Špindlu« dobře zná. V březnu si přiletěl zalyžovat vrtulníkem... (Aha! – Martin Hykl)

Skoupili Tatry, teď se vrhají na Špindlerův Mlýn! Slovenská firma chce svoje miliardy» nasypat« do krkonošských lyžařských areálů.

Zájem mají hlavně o Skireál Špindlerův mlýn, ale také o horská střediska v Harrachově a v Peci pod Sněžkou. O »Špindlu« už jednají s hlavními akcionáři středisek – ČSTV a Svazem lyžařů ČR, před časem se zástupci slovenské Tatry mountain resorts (TMR) se kvůli tomu sešli s šéfem ČSTV Pavlem Kořanem.

Slovenský turistický gigant (vlastní a provozují nejatraktivnější lyžařská střediska a hotely v oblasti Nízkých a Vysokých Tater) má v plánu do krkonošských středisek, které ráda navštěvuje i česká »smetánka« od bývalého šéfa ČEZ Martina Romana (dům tam staví i ten současný, Daniel Beneš), přes Marka Dospivu z Penty po lobbistu Romana Janouška, investovat nemalé finanční prostředky vedoucí ke zlepšení kvality poskytovaných služeb.

„Finanční zdroje ČSTV se neustále zužují, takže je jasné, že k prodeji majetku bude muset dojít,“ připustil Kořan. Ten si představuje, že by svaz z prodeje získal nejméně půl miliardy korun. Jeho podíl na areálech se přitom odhaduje na zhruba 400 tisíc korun. Prodej by byl pro ČSTV, který po problémech Sazky trpí nedostatkem financí, by byla živou vodou pro jeho pokladnu.

Pokud se však Češi nerozhoupou, hrozí, že TMR investuje své miliardy spíše do Polska. Současně jedná totiž také o odkupu zdejších Státních lanových drah (Panstvowe kjolejky linove). Jejich nabídka tam nemá konkurenci. Podle spolumajitel TMR Igora Rattaje


Igor Rattaj: Chci si dobře zalyžovat, proto ho koupíme

Co byste nám se »Špindlem« provedli?
Samozřejmě bychom ho ještě vylepšili… Ale vážně, ve srovnání s jinými středisky má Špindl vybudovanější infrastrukturu. Kde kdo otevírá bar, diskotéku, i obchody specializované na značkové zboží. To třeba u nás v Tatrách musíme ještě napravovat. V čem ale naopak Špindlerův mlýn trochu pokulhává, to jsou například lanovky. Takže kromě jiného bychom zkvalitnili zdejší síť lanovek a sjezdovek.

Takže jak by mělo pak středisko vypadat?

Nabízel by svým klientům přesně to, co by měly podobné areály nabízet. Lidé by si přijeli zalyžovat, poté by se měli kde naobědvat, navečeřet, a večer by mohli zajít na drink nebo se někam pobavit.

Každého lyžaře určitě napadne otázka: Plánujete zdražování služeb?
V klidu můžu prohlásit, že k žádnému rapidnímu zvyšování cen by nedošlo.

Nepochybně pro vás lyžování není jen byznys, ale i vášeň. Jezdíte vy sám někdy do »Špindlu«?
Ve Špindlu jsem lyžoval letos v bžeznu i kolegy – byli jsme pozvání na přátelský závod. Když jsme ještě působil v Praze jezdili jsme do Špidlu každý rok i několikrát za sezonu s celou rodinou – děti taktéž rády lyžují. Někdy jen na víkend, někdy i na celý týden.

Na téhle investici máte tedy tak trochu i osobní zájem…
Určitě. Mám v plánu tam jezdit, proto to chci koupit, abych mohl jezdit do výborně vybavených středisek (smích), a k těm pomohou peníze od společnosti Tatry mountain resorts.

Kromě Krkonoš máte rozjednáno i Polsko. Jsou ve hře i lyžařská střediska jinde v Evropě?
Řeknu vám to narovinu. My se chceme určitě stát nadnárodní firmou, prvním evropským gigantem v tomto byznysu. A Česko nebo Polsko by měl být začátek. V Polsku aktivně jednáme - jsme na dobré cestě. Po »Špindlu«plánujeme koupit rakouské sjezdovky.

Co je TMR

Hlavní roli v ní má finanční skupina J&T aktivity. V cestovním ruchu vlastní několik pětihvězdičkových hotelů (například Kempinski, v němž se natáčel Román pro muže). Skoupila lyžařská střediska a hotely v Nízkých a Vysokých Tatrách, do kterých investovala více zhruba 1,7 miliardy Kč, podobnou sumu do nich chce vložit v nejbližších letech.

Přečtěte si
zadnice
7. 10. 2011 • 13:16

Hlavně všechno prodat do ciziny.

destrruct
7. 10. 2011 • 11:44

No že si nejdřív nedaj do kupy Tatry? Úroveň služeb a to jak ubytovacích, tak i sportovních, je na úrovni 60. let a přitom tam je 2x dráž než v Alpách. V Krkonoších to je taky bída, draho a služby na nic, ale oproti Tatrám to je ještě na úrovni.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.