Roman Abramovič versus Boris Berezovskij: Soudní válka o 93 miliard! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Roman Abramovič versus Boris Berezovskij: Soudní válka o 93 miliard!

Roman Abramovič
Roman Abramovič (ara, EPA)

Takový šrumec londýnský Vrchní soud ve své historii snad ještě nezažil! Vypukla totiž válka ruských oligarchů!

Žalobce Boris Berezovskij (65) i žalovaný Roman Abramovič (44) napochodovali do soudní síně s armádou právníků, překladatelů, bodyguardů a desítek dalších asistentů! Ještě předtím ovšem musela být budova důkladně prohledána, aby v ní náhodou nebyla umístěna bomba!

O co vlastně jde?

Původem Rus Boris Berezovskij, nyní historicky nejbohatší žadatel o azyl v Británii, žaluje svého bývalého přítele a obchodního partnera Romana Abramoviče, majitele fotbalového klubu Chelsea, o 3,2 miliardy liber (92,8 miliard Kč).

Tvrdí, že právě tak vysokou ztrátu utrpěl, když byl výhrůžkami a zastrašovacími metodami donucen v roce 2000 odprodat akcie jejich ropné společnosti Sibněft a uprchnout do Británie.

Soudní spor začal v pondělí a trvat může i čtvrt roku. Každý den líčení přitom jen na právnících stojí žalobce 29 milionů!

Roman Abramovič (44)

Vlastní mj. invest. společnost Milhouse LLC a fotbalový klub Chelsea.

Majetek: 299 miliard Kč

Ženy: První manželku Olgu opustil kvůli blonďaté letušce Irině, s níž se seznámil během letu. Podruhé se oženil v roce 1991, po 15 letech ale Irinu opustil kvůli Daše Žukovové (30). Má celkem šest dětí.

Nemovitosti: V londýnské čtvrti Kensington spojil devět bytů v jeden o rozloze 2787 m2. Za 2,6 miliardy koupil také rezidenci v Kensingtonských zahradách, má řadu rekreačních objektů po celém světě.

Hračky: Vlastní letadla Boeing 767 a 737, tři helikoptéry, bezpočet limuzín i sporťáků, minimálně tři jachty, mj. i Eclipse za 29 miliard Kč.

Zvláštní znamení: Jí zásadně jen doma, restaurace jsou podle něj jen pro prostitutky a ty, co si peníze nevydělali prací.

Boris Berezovskij (65)

Vlastní velké impérium, mimo jiné obchoduje s ropou a auty.

Majetek: 16,8 miliard (dříve 58 miliard)

Ženy: První manželku Ninu nahradila v roce 1981 Galina Bešarovová. Tehdy byl profesorem matematiky s platem 1740 Kč měsíčně. Dnes žije s Jelenou Gorbunovovou. Má šest dětí, s každou ženou dvě.

Nemovitosti: Vlastní vilu na poloostrově Cap d´Antibes, nejexkluzivnější oblasti Azurového pobřeží, trvale žije v Londýně. Nemovitosti má i v hrabství Surrey a také v Bělorusku a Tel Avivu.

Hračky: Má flotilu identických neprůstřelných limuzín s černými skly. Každé ráno čtyři vyjíždějí z jeho londýnského sídla, aby zmátly případné útočníky. Jachty Darius (délka 110 m) už se zbavil.

Zvláštní znamení: Nikdy nenosí kravaty.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.