Špinavý trik prodejců bot: Módní obuv nelze reklamovat! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Špinavý trik prodejců bot: Módní obuv nelze reklamovat!

Ano, i takto bytelné polobotky jsme koupili s označením módní obuv!
Ano, i takto bytelné polobotky jsme koupili s označením módní obuv! (Aha! – Dan Černovský)

Babí léto definitivně končí a do Česka co nevidět zavítá nevlídný podzim. Pokud plánujete doplnění botníku o kotníčkové boty či teplejší polobotky, případně budete kupovat obuv na zimu, dávejte si pozor!

Může se vám stát, že se bota po prvním deštíku rozlepí a reklamaci vám zamítnou. Stačí totiž, abyste si koupili tzv. »módní obuv«. Ta je přitom v řadě obchodů zdaleka nejrozšířenější!

Označování bot termínem »módní obuv« je novým hitem mezi výrobci a prodejci obuvi. Podle pravidel Evropské unie se na takové boty vztahují jiná pravidla než na běžnou obuv.

Původně celkem smysluplná myšlenka, která měla za cíl upozornit zákazníky na obuv, která je záměrně vyrobena z neobvyklého materiálu s omezenou životností, se úplně zvrhla.

Namísto vysokých lodiček z příze ozdobených peříčky dnes obchodníci jako »módní obuv« označují i obyčejné kožené polobotky! Zákazník se to většinou dozví až z účtenky. Jak se bránit?

Jak reklamovat »módní obuv«?

Pokud až z účtenky zjistíte, že jste dostali »módní obuv«, můžete uplatňovat takzvaný rozpor s kupní smlouvou a chtít své peníze zpět. A to i když se s botou zatím nic nestalo. Pokud vám zamítnou reklamaci rozpadlé boty proto, že jste ji nosili »moc často«, můžete se bránit.

„Nebylli zákazník seznámen s tím, že kupuje takzvanou módní obuv ještě před zaplacením, měl by trvat na přezkoumání reklamace. On totiž nevěděl, že si kupuje boty s mnoha omezeními, což by se dalo klasifikovat jako skrytá závada,“ vysvětluje Miroslav Huml ze Sdružení obrany spotřebitelů.

Obrátit se můžete i na Českou obchodní inspekci s podezřením, že obchod využívá klamavých praktik.

Jak správně vybírat boty?

1. Nevěřit deklarované velikosti! Vnitřní prostor jednotlivých modelů se mnohdy liší. Při nákupu každou botu vyzkoušejte, jak padne na nohu.

2. Boty kupujte odpoledne! V té době je totiž noha nejobjemnější.

3. Nohy měřte ve stoje! Tedy vždy v zatížení vlastní hmotností těla. Při měření má být na noze ponožka nebo punčocha odpovídající druhu obuvi.

4. Měřte obě nohy, pravou i levou! Velikost se vybírá podle delší a širší nohy.

5. Zkoušejte celý pár! Boty si vždy zašněrujte či zapněte a projděte se po prodejně.

6. Sledujte, jak bota padne! Zda je před prsty dostatečný »nadměrek«, zda nejširší část nohy v oblasti prstních kloubů správně padne do nejširší části obuvi, zda bota dobře sedí na nártu. Obuv nesmí nikde tlačit, ani klouzat z paty.

7. Neřiďte se tvrzením prodavačů, že se obuv noze přizpůsobí! Raději se držte osvědčeného: »co sedí při zkoušení, bude sedět i při nošení«.

Zdroj: Česká obuvnická a kožedělná asociace

Vlasta Mayerová: Ideální je vycházková obuv s membránou!

Jakou obuv tedy zvolit, aby se nám na podzim nerozpadla, neteklo do ní, ale zároveň byla alespoň trochu elegantní? Poradí Vlasta Mayerová z České obuvnické a kožedělné asociace.

Měli bychom se botám s označením »módní obuv« úplně vyhýbat?

„To si nemyslím. Tohle označení by ale měla nést výhradně obuv, na které je patrné, že jde o netradiční vzhled, a ne o dlouhou životnost. Zjednodušeně řečeno jde o boty, které si člověk vezme jen při speciálních příležitostech. Nemusí jít jen o lodičky, v této kategorii se vyrábějí i kozačky. Vypadají jako odolná obuv do exteriéru, ale ve skutečnosti jde o výrobek určený do interiéru, třeba jako módní doplněk k sukni. A vysoce módní obuv může mít životnost i pouhé dva měsíce.“

Jaké boty si tedy koupit?

„Vždycky záleží na účelu. Ale obecně lze říct, že univerzální na podzim do města je kategorie »vycházková obuv«. Měla by být voděodolná i pohodlná. Na podzim bych určitě zvolila obuv lepenou. Flexiblová obuv, tedy s prošívaným okrajem, je velmi ohebná a krásně se nosí, avšak je určená výhradně do suchého prostředí!“

Ale touto technikou se vyrábějí i zimní kozačky! A u těch by se určitá odolnost proti vlhku měla očekávat...

„To ano, vyrábějí, nicméně většinou jde o dovoz ze Španělska či jiných jižních zemí. Tam bývá suchá zima, zatímco v Česku se pravidelně brodíme břečkou. To je třeba zohlednit.“

Máte nějaký tip, na co by se měli zákazníci při nákupu bot na podzim zaměřit?

„Šikovné jsou membránové materiály, jako je třeba goretex. V dnešní době se nepoužívají jen u sportovní obuvi, ale najdete je i v elegantnějším vycházkovém designu.“

Přečtěte si
hakari.takara
6. 5. 2013 • 16:49

oprava Lasocki

hakari.takara
6. 5. 2013 • 16:49

hlavně nekupujte boty Lacocki v obchodech CCC, zamítli mi evidentní reklamaci, takže od té doby neutrácím za boty 1700,- v CCC, ale raději jinde, kde si mě jako zákazníka váží.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.