Už je to tady zase! Držte si peněženky: Plyn zdraží až o 5 %! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Už je to tady zase! Držte si peněženky: Plyn zdraží až o 5 %!

Za plyn platíme čím dál tím víc. Ani na přelomu letošního a příštího roku se zdražování nevyhneme.
Za plyn platíme čím dál tím víc. Ani na přelomu letošního a příštího roku se zdražování nevyhneme. (Profimedia.cz)

Neuvěřitelné! Už i E.ON, hlavní dodavatel plynu pro jižní Čechy a Moravu, ohlásil zdražení. Od prosince budou všichni odběratelé platit 3,5 procenta navíc. A RWE i Pražská plynárenská zdraží ještě víc!

RWE plánuje už od listopadu dražení o 5,2 procenta, Pražská plynárenská pak o 3,72 procenta. A od příštího roku ceny navýší i DPH, jejíž snížená sazba, vztahující se mimo jiné i na plyn, se zvedne z 10 na 14 procent.

Domácnosti, které plyn používají jak na vaření, tak topení či ohřev vody, se mohou připravit na několikatisícové roční výdaje navíc. Přitom už se musely až desetiprocentnímu zdražování plynu přizpůsobovat v prvním letošním pololetí!

 

 

Jak z toho ven? Změňte dodavatele!

Kromě velkých dodavatelů plynu v každém regionu existuje minimálně několik menších a zpravidla levnějších. Kromě pohodlnosti tak není důvod lpět na stejné firmě několik let, ačkoliv každý rok minimálně dvakrát zvedne cenu o několik procent.

Ačkoliv třeba RWE a Pražská plynárenská mají třicetidenní výpovědní lhůtu smlouvy a E.ON dokonce tříměsíční, zdražením plynu dojde ke změně smluvních podmínek ze strany dodavatele.

Tím pádem už se na smlouvu výpovědní lhůta nevztahuje a můžete se z ní klidně vyvázat ještě než zdražování v listopadu a prosinci začne. To samé platí i pokud jste podepsali úvazek třeba na 2 roky. Můžete ho ihned ukončit.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.