Zákaz pití kvůli Romům: Vyzkoušeli jsme, zda funguje... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Zákaz pití kvůli Romům: Vyzkoušeli jsme, zda funguje...

Náměstí Jana Žižky v Čáslavi, 15.00 hod. - Je 28. září, státní svátek, slunečné odpoledne a náměstí v Čáslavi je poměrně zaplněné. Redaktor Nedělního Aha! si na lavičce otevírá pivo, fotograf schovaný na druhé straně náměstí zapíná stopky.
Náměstí Jana Žižky v Čáslavi, 15.00 hod. - Je 28. září, státní svátek, slunečné odpoledne a náměstí v Čáslavi je poměrně zaplněné. Redaktor Nedělního Aha! si na lavičce otevírá pivo, fotograf schovaný na druhé straně náměstí zapíná stopky. (Aha! – Alexandr Malachovský)

Varnsdorf, Rumburk, Nový Bor... Města, která trápí problémy v soužití se stále přibývajícími Romy. A rostoucí napětí pociťují i další města. V Čáslavi dokonce místní zastupitelé před pár dny odhlasovali vyhlášku, která zakazuje pití alkoholu na veřejnosti, prý právě kvůli Romům.

Těch se do několika místních ubytoven přistěhovalo poměrně hodně a ve městě se zvýšila kriminalita. Redaktoři Nedělního Aha! se vypravili situaci zmonitorovat a také vyzkoušet, zda obecní policie opravdu dodržování vyhlášky v praxi hlídá...

O vyhlášce víme, ale je zbytečná...

Iveta (25) a Iva (24)

„Ta vyhláška vznikla hlavně kvůli kvůli Romům. Přistěhovalo se jich sem teď hodně a nedělá to dobrotu. Je tady několik ubytoven, kde bydlí, například hned tady na kraji náměstí.“

Michaela (21), Jarda (21) a Michaela (20)

„Pokud jde o ten zákon zákazu pití na veřejnosti, myslím, že není správný. Jsem ale abstinent, tak se v tom moc neorientuji. Co se týče Romů, negativní zkušenosti s nimi zatím nemám. Proto je také nebudu řešit,“ říká Jarda, zatímco obě Michely jsou sdílnější.

„Není tu zatím ani žádná cedule, ale lidé by si stejně měli přečíst vyhlášku. Přišlo to hlavně kvůli nepokojům s Romy, ale pokud víme, ve většině měst se pít stejně nesmí. A jestli si někdo myslí, že se to vyřeší zákazem pití na veřejnosti, tak to v žádném případě. Romové tady vůbec nepijí, zato dělají jiné problémy. Například napadání a okrádání...“

Místní Romka

Žena středního věku, která si nepřála, stejně jako její kamarádky, být fotografována, reagovala bezprostředně, zřejmě si myslela, že redaktor patří k obecní policii. Na dotaz, zda ví o vyhlášce zakazující alkohol, významně pozdvihla cigaretu.

„Já nepiji, já jenom kouřím.“ Když jsme ji ujistili, že nemyslíme teď, souhlasně přikývla. „Vím o tom. Ale asi to nikdo moc nekontroluje. Na zastávce vídáme lidi s krabicovými víny, ale jsou to bílí. A nic se neděje. A vyfoťte si raději nějakou bílou.“



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.