Novinka z Mexika: Manželství na zkoušku! Dokud nás rok 2013 nerozdělí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Novinka z Mexika: Manželství na zkoušku! Dokud nás rok 2013 nerozdělí!

Nešťastně sezdaným párům svítá naděje.
Nešťastně sezdaným párům svítá naděje. (Profimedia.cz)

Stále více manželství končí dříve, než pořádně začnou. Na radnicích žádají o rozvod páry, jimž sotva zaschl inkoust na oddacím listu...

Takové případy vedly levičáky ovládající radnici v hlavním městě Mexika k originálnímu nápadu – navrhují zavést manželství se »zkušební dobou«!

Když si novomanželé nejsou úplně jistí, že jim bude manželství fungovat, mohou se dohodnout na určitém časovém úseku (minimum jsou ale dva roky), během kterého bude jejich manželství uzavřeno tzv. nanečisto.

„Pakliže seznají, že nejsou šťastní, nenajdou harmonii, svazek bez rozvodu skončí,“ vysvětluje autor návrhu Leonel Luna. Návrh zákona obsahuje i ujednání o tom, jak v případě zániku manželství zacházet s dětmi a majetkem.

V Mexiku se rozvádí takřka každé druhé manželství, české statistiky zase říkají, že do dvou let od svatby krachuje asi 5 procent všech uzavřených svazků! „Mladá manželství mají tendenci být méně stabilní, často vznikají pod tlakem jednoho z partnerů či jejich okolí nebo kvůli těhotenství,“ vysvětlují odborníci.

Konzervativcům v  katolickém Mexiku se sice ježí chlupy při představě, že uslyší nevěsty pronášet formulku »Jestli nás rok 2013 nerozdělí, přijmu tě za manžela«, avšak nepomohou si – levice má v městské radě převahu a očekává, že zákon ještě letos protlačí jako dřív sňatky homosexuálů.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.