Pavel Bykov: To on našel radioaktivní váleček! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Pavel Bykov: To on našel radioaktivní váleček!

Odsud vyzařovala radioaktivita přímo na dětskou prolézačku.
Odsud vyzařovala radioaktivita přímo na dětskou prolézačku. (Foto Aha! – Martin Přibyl, ara)

Poplach a pořádný rozruch způsobil nález Pavla Bykova (29), který našel na dětském hřišti v pražském Podolí zvýšenou úroveň radiace. Pomohly mu k tomu speciální hodinky. Ty začaly pípat, když byl na hřišti se svým synem.

Počítačový inženýr, který se zabývá programováním a vývojem inteligentních sítí, má jaderný výzkum za svého koníčka. Je členem amatérského týmu, který dokumentuje radioaktivní prostředí, prohledává sutiny i vojenské prostory.

Kromě přístrojů na měření radiace má i speciální hodinky, které ji jsou schopny změřit. Ve středu večer, když se svým synem a manželkou hřiště navštívil, hodinky začaly pípat. Rodinu raději poslal domů.

„Tak jsem si říkal, jestli to nebude chyba přístroje. Jel jsem domů, kde jsem našel další GeigerůvMüllerův počítač a vydal se zase na to místo, jestli to náhodou nebyla chyba měření,“ popsal Pavel Bykov. Druhé měření ale zvýšené hodnoty potvrdilo. Bykov proto v sedm večer zalarmoval hasiče.

Lidé teď mají Bykova za hrdinu. Radioaktivní váleček mohl být v zemi desítky let, kolem si hrály děti. Možná jim zachránil zdraví. „Zaslouží velkou pochvalu za to, jak s rozvahou jednal,“ uvedla předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová.

Hodnoty radiace byly 1000x větší!

To, co se v Podolí dělo ve středu a včera, nikdo v Česku nepamatuje. Hasiči na místo nálezu vyslali chemickou jednotku, ta uzavřela okolí. Zasahoval i úřad radiační ochrany. Záření totiž překročilo normu až tisíckrát!

„Předběžně jsme určili jako zdroj radiace látku radium 226, používanou v lékařství,“ řekl Marek Bozenhard, mluvčí Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. Pracovníci specializované firmy nakonec na dětském hřišti vykopali předmět, který na místě způsobil zvýšenou radiaci.

„Váleček je veliký asi dva centimetry na dva milimetry,“ řekla Irena Češpírová ze Státního ústavu radiační ochrany. Odkud pocházel, ale není jasné. Pravděpodobně jde o tzv. radiovou jehlu, která se používala v první polovině 20. století v lékařství. V zemi tak předmět mohl být desítky let.

„Kdybyste na tom místě stáli hodinu, dostanete roční limit záření pro obyvatele,“ doplnila Drábová. Starosta už oznámil, že preventivně prověří na radiaci všechna veřejná místa a školy.

Otázky a odpovědi

Byla naměřená hodnota nebezpečná?

Maximální hodnota byla naměřena 1 milisievert/hodinu, což je asi 1000krát více, než jsou běžné hodnoty. Za hodinu by člověk sice dostal roční dávku záření, i tak jsou ale ohrožující hodnoty 100 až 1000krát vyšší.

Jak dlouho tam předmět zářil?

To zatím nikdo neví, ale je pravděpodobné, že zdroj záření byl v zemi několik desítek let. Je možné, že v zemi bude už od 20. let minulého století. Odborníci teď požádají pamětníky, zda nevědí, kde se váleček v minulosti používal.

Nebylo by bezpečnější počkat, až radiace vyprchá?

Ne, předmět musel být vytažen, protože radiace by vyprchala až za 1600 let. Nyní už je místo bezpečné, radiace se vrátila do normy.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.