Prezident vzal pero, a změnil nám život: 100 korun za den v nemocnici | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Prezident vzal pero, a změnil nám život: 100 korun za den v nemocnici

Pobyt v nemocnici se nám pořádně prodraží.
Pobyt v nemocnici se nám pořádně prodraží. (Profimedia.cz)

Prezident Václav Klaus marodí, trápí ho angína. Aby jeho čas ale nepřišel vniveč, chopil se pera a podepsal zákony, které už prošly Sněmovnou i Senátem. Už je tak definitivní, že od příštího roku zaplatíme za den v nemocnici místo šedesáti korun rovnou stovku a připlatíme si třeba za nadstandardní zdravotnickou péči. A řidičům, kteří se rádi schovávají za »osobu blízkou«, také odzvoní. Podívejte se na souhrn všech změn...

TAKHLE TO BUDE V LÉKÁRNĚ

Podpůrné léky z vlastního

Především seniorům lékaři předepisují tzv. podpůrné léky, které spíše zmírňují průběh nemoci, než ji léčí. Jde o léky na krevní tlak, krémy na křečové žily nebo přípravky zlepšující paměť.

Pojišťovny ale na ně už nebudou muset doplatit ani korunu. Za kloubní gely, které seniorům a podobně nemocným pomáhají chodit, tak budou lidé muset platit místo 170 korun až 250 korun apod.

Léky do 50 korun z vlastního

Paralen, ibalgin, aspirin. Tyto »levné« léky pomáhají proti bolení hlavy či horečce. Proto se spotřebovávají ze všech nejvíce. V menších a středních baleních však stojí méně než padesát korun, a právě léky pod touto cenovou hranicí už nebudou pojišťovny dotovat. Někteří lékaři chtějí situaci řešit předepisováním větších balení.

Poplatek za celý recept

Nyní platíme třicet korun za každou položku na receptu, od ledna to bude za celý recept. Alespoň na něčem se tak vláda rozhodla občanům ulevit. Vzhledem k tomu, že ale razantně zdraží léky (i kvůli vyšší DPH), tato novinka jen stěží pokryje rozdíl v cenách. Připravme se proto, že neušetříme, a možná dokonce utratíme více.

TAKHLE TO BUDE U DOKTORA

Dražší hospitalizace

Dosud dáváme za noc v nemocnici šedesát korun. Tento poplatek se ale započítává do ročního ochranného limitu 5000 Kč, respektive 2500 Kč pro děti a důchodce – nad limit už si ubytování hradit nemusíme. Od ledna se však poplatek zvedne na stovku a nově se nebude započítávat do limitu. Pokud tedy budete hospitalizováni dlouhodobě, zaplatíte klidně desetitisíce.

Lepší léčba za více peněz

Novela zrušila zákaz připlácení za lepší péči. Výsledkem bude rozdělení lékařských zákroků na ty standardní a na ty trochu víc nóbl. Za lepší kloubní implantát si například připlatíte 18 tisíc, za oční čočky 16 tisíc, za robotickou operaci přes sto tisíc korun. Za co dalšího z nás kvůli zdraví sedřou kůži, však zjistíme až později – na seznamu standardů a nadstandardů nyní pracují odborníci.

TAKHLE TO BUDE NA SILNICI

Za auto poneseme zodpovědnost

Ať už za volantem našeho auta svištěl kolem radarů kdokoliv, jako majitelé vozu si to odpykáme tak jako tak. Počítá s tím zákon zavádějící odpovědnost majitele za vozidlo. Nemůžete proto rodinného příslušníka chránit výmluvami na »osobu blízkou« a vyváznout bez pokuty. Pokuta bude udělena vždy, a buď viníka vyzradíte, nebo ji zaplatíte sami, a to do výše až deseti tisíc. Alespoň jedno nehrozí – za cizí buranství za volantem vám žádné trestné body na kontě nepřistanou.

Silné motorky? Od 24 let!

Výrazně se posunou věkové hranice, od nichž je možné řídit motorky. Silné motocykly s výkonem nad 35 kilowattů totiž osedlají jen řidiči starší 24 let nebo dvacetiletí řidiči, kteří mají alespoň dvouletou zkušenost s řízením slabších strojů. O třídu slabší motorky navíc budou smět ovládat až osmnáctiletí řidiči – nyní je totiž věková hranice sedmnáct let.



Přečtěte si
vilaamalka
1. 10. 2011 • 11:49

není jeho, ale ukradené.

illis
30. 9. 2011 • 21:15

členové vlády, poslanci, senátoři, hlavně všichni do své kapsy, ve stylu "Káží vodu a chlastají víno". Je mi z nich akorát tak špatně. To co vytýkali předlistopadovým vládám za desetiletí, oni zvládnou v mnohem větší míře za pár let . Ovšem ve větším bordelu a hlavně s obrovskými mínusy pro obyčejné lidi. Doufám, že je "spravedlnost" nemine a hodně brzy . Hlavně, že naši HORNÍ nezapoměli letět na pohřeb vrahovi Mašínovi, jak jinak, než za peníze daňových poplatníků .

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.