Babské rady prozradily... Jaká bude letos zima! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Babské rady prozradily... Jaká bude letos zima!

Jaká bude letos zima? Meteorologové zpravidla odmítají předpovídat s takovým předstihem, podle našich předků nám ale jasné signály dává příroda.
Jaká bude letos zima? Meteorologové zpravidla odmítají předpovídat s takovým předstihem, podle našich předků nám ale jasné signály dává příroda. (Aha! – Martin Pekárek, Petr Novotný, Profimedia.cz, ara)

Už naše prababičky se naučily věřit přírodě více než odborným předpovědím počasí. Na základě jejich dlouhodobých pozorování vznikla celá řada užitečných pranostik a lidových moudrostí, které nám mohou o blížící se zimě mnohé prozradit už dnes.

Reportéři Aha! se rozhodli osvědčené metody našich předků vyzkoušet. Jak to dopadlo? A na co se tedy můžeme těšit?

»Čím více má cibule sukének, tím bude zima tužší«

Věštění z cibulového obalu je jednou z vůbec nejrozšířenějších metod, jak odhadnout, jaká bude zima. Její princip je velmi jednoduchý: stačí cibuli oloupat a spočítat, zda má hodně a nebo málo slupek. K našemu testu jsme vybrali cibule pěstitele ze středních Čech.

Jakmile jsme první cibuli rozkrojili, bylo hned jasné, že letošní zima nebude vůbec tak krutá jako ta loňská nebo předloňská. Cibule měla jen dvě hnědé slupky a pod nimi byla již zelená dužina, která byla navíc dost mohutná, takže celá cibule měla jen šest koleček. Naprosto jasné znamení mírné zimy.

»Pěkné růže v zahrádkách věští pěkný podzimek a pozdní zimu«

Letošní růže jsou podle pěstitelů jedny z nejkrásnějších za poslední dobu. Pokud je přísloví pravdivé, pak nás čeká velmi pozdní nástup zimy, dokonce to vypadá, že teploty nad nulou by se bez problému měly udržet přes celý listopad až do začátku prosince.

»Hustá koňská hříva, tuhá zima bývá«

Jedině koně se připravují na příchod tuhé zimy. Tak jako každý rok obrůstají na zimu hustší srstí, aby jim nebyla zima. Jejich letošní porost je hodně podobný tomu, kterým disponovali minulý rok. Jak si každý jistě dobře pamatuje, tak loňská zima patřila k těm vydatnějším. Únor dokonce přinesl polární mrazy a chladné počasí vydrželo až do března.

»Jestli má buk mnoho bukvic, bude zimy víc«

»Máli žalud hodně bratrů, zima bude dlouhá«

Letošní buky ale moc bukvic nemají. Hodně podobně je na tom i úroda žaludů. Není jich mnoho a bukvice i žaludy nejsou příliš kvalitní. I to věští umírněný průběh zimy. Příroda nedává zvířatům příliš velkou úrodu, takže jejich zásoby nebudou nijak velké. Pokud skutečně přijde tuhá zima (jako že to podle cibule ale tak vůbec nevypadá), pak by museli do lesů vyrazit myslivci, kteří by zvěř přikrmovali.



Přečtěte si
vilaamalka
27. 9. 2011 • 11:38

že letos nemusím chystat dříví a uhlí na topení. Zase ušetřím.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.