Další verze hokejové tragédie: Jeden pilot brzdil! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Další verze hokejové tragédie: Jeden pilot brzdil!

Trosky letadla Jak-42, v němž 7. září našli smrt tři čeští hokejoví repretentanti.
Trosky letadla Jak-42, v němž 7. září našli smrt tři čeští hokejoví repretentanti. (Foto profimedia,cz, Reuters, EPA, ara)

Kdo nebo co může za tragickou smrt českých hokejistů Josefa Vašíčka (†30), Jana Marka (†31) a Karla Rachůnka (†32) při zřícení letadla klubu z Jaroslavle? Podle informací některých agentur je na vině mizerná práce pilotů.

Včera poprvé promluvil jediný přeživší – palubní inženýr Alexandr Sizov (52). Muž z trosek letounu Jak42, který v plamenech spadl do řeky Volhy 7. září, byl v nemocnici vyslýchán vyšetřujícím výborem MAK.

„Podle Sizova se žádné technické problémy nevyskytly ani při předcházející cestě stroje z Moskvy do Jaroslavle, ani před startem havarijního letu,“ napsal na základě zprávy MAKu server LifeNews.

Tolik prozatím Sizov, jenž upřesnil, že hráči seděli vpředu a jejich zavazadla se nacházela v zadní části trupu. Podle jeho ženy Světlany nesnáší, že se špína hází na posádku.

Jenže...Z  MAKu (připustil nekoordinovanou činnost v kritické situaci) údajně unikl záznam z černé skříňky do agentury Prime. Podle něj piloti zmatkovali. „Posádka pozdě přešla do vzletového režimu. Špatně nastavili stabilizátor a druhý  pilot při rozletu stlačil brzdu. To způsobilo katastrofu,“ měl uvést zdroj Prime.

I zkušební letec Magomed Tolbojev po prohlídce fotografií dráhy usoudil, že  zatímco jeden pilot se pokoušel vzlétnout, druhý mohl brzdit. A 44 lidí, včetně tří Čechů, je po smrti...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.