Troy Davis: Poprava, či justiční vražda | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Troy Davis: Poprava, či justiční vražda

Troy Davise .
Troy Davise . (Foto ČTK/AP, Reuters)

Ani 660 000 podpisů pod peticí nepřimělo soud v americké Atlantě, aby zrušil dnešní popravu Troye Davise (42) za vraždu policisty v roce 1989. Byl odsouzen bez přímých důkazů a většina svědků už mezitím odvolala své výpovědi. Přesto Davise čekala hodinu po půlnoci poprava!

Po zrušení popravy volaly osobnosti v čele s papežem Benediktem XVI., bývalým americkým prezidentem Jamesem Carterem a padesáti americkými senátory.

Spolu s nimi Petici proti trestu smrti pro Troye Davise podepsalo 660 000 dalších lidí! Přesto soud rozhodl, že měl být popraven injekcí s jedem dnes v 1 hodinu v noci středoevropského času.

Celý případ přitom stojí na vodě. Davis údajně v srpnu 1989 zabil policistu Marka MacPhaila (†27). Ten se osudné noci dostal do sporu se skupinou mužů a jeden z nich ho zastřelil. Ve skupině byl i Sylvester Coles, který záhy zašel na policii a obvinil z vraždy Davise.

Někteří svědci ale později označili za vraha právě Colea. Vražedná zbraň se nikdy nenašla a Davise s činem nespojuje ani jediná stopa DNA. Zbylo tak devět svědeckých výpovědí, které obžalovaného přivedly do cely smrti. Jenže sedm ze svědků mezitím svou výpověď odvolalo!

Někteří dokonce řekli, že je policie zastrašovala, aby vypovídali »správně«. Pokud byl Davis nevinný, šlo vlastně o justiční vraždu. „Poprava nevinného zdiskredituje celý justiční systém,“ říká Larry Cox z Amnesty International.

Davisovi se na poslední chvíli podařilo odvrátit tři termíny popravy v letech 2007 a 2008, tentokrát měl ale podle všeho smůlu. Zachránit ho mohl jen zásah na poslední chvíli...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.