Tajemné úkazy: Zázračná zmrtvýchvstání | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Tajemné úkazy: Zázračná zmrtvýchvstání

V této hrobce zaživa pohřbili šlechtice Václava Vratislava z Mitrovic.
V této hrobce zaživa pohřbili šlechtice Václava Vratislava z Mitrovic. (Profimedia.cz, ara)

Legendy o lidech, kteří vstali z mrtvých, existují ve všech kulturách. Nejznámější jsou příběhy o Ježíši Nazaretském, kterému se podle dochovaných zpráv z křesťanských evangelií podařilo několikrát oživit údajně mrtvé osoby. Co když však bylo všechno jinak?

V evangeliu sv. Lukáše se například dočteme, že Ježíš se svými apoštoly vstoupil do města Naimu, kde oživil mrtvého chlapce. V evangeliu sv. Marka se mluví o příběhu umírající dvanáctileté dcery knížete Jaira, kterou Ježíš vzkřísil.

Nejznámějším příběhem o zmrtvýchvstání je legenda o Lazarově vzkříšení. Všechny tyto případy posléze křesťanská církev prohlásila za Boží zázraky. Skeptici však namítají, že mohlo jít o osoby nikoliv mrtvé, ale pouze v bezvědomí. Z historie přece známe i případy, kdy skutečně došlo k pohřbům zdánlivě mrtvých lidí.

V roce 1896 zemřel biskup z Lesbu. Dva dny před pohřbem byl vystaven na márách, k úleku modlících se věřících se však náhle posadil a chtěl vědět, co to vlastně lidé kolem něj dělají. U nás je nejznámějším případem předčasně pohřbeného nešťastníka Václav Vratislav z Mitrovic, který byl významným českým diplomatem rudolfínské epochy. Když v roce 1635 »zemřel«, bylo jeho tělo pohřbeno v rodinné hrobce v chrámu Jakuba Staršího v Praze na Starém Městě.

Po pohřbu se v rakvi probral a pokoušel se dostat ven z hrobky. Marně víkem rakve tloukl do náhrobního kamene. Zvuky slyšeli i kněží, ale v domnění, že se jedná o zlého ducha, hrobku zažehnávali svěcenou vodou a báli se ji otevřít. Posléze zvuky ustaly. Když byla hrobka při rekonstrukci kostela otevřena, zjistilo se, že tělo Václava Vratislava leží vedle rakve. Zemřel »podruhé« hlady a vyčerpáním.

Někteří se však nechávali zaživa pohřbít záměrně. V roce 1835 byla zveřejněna zpráva o indickém jogínovi Haridasovi, který se nechal zaživa pohřbít na celých čtyřicet dní. Když byla po uplynutí této doby jeho hrobka otevřena, našlo se jogínovo zcela ztuhlé a scvrklé tělo.

Po několikahodinových oživovacích pokusech se Haridas probral. Egyptský fakír Tahra Bej zase prý už téměř před stoletím znal způsob, jak si pomocí tlaku na určitá nervová centra navodit kataleptický stav. On sám byl schopen v zapečetěné a neprodyšné rakvi strávit téměř čtyřiadvacet hodin pod vodou.

Zítra: Chodící mrtvoly



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.