Už jen 10 dní a je tu...Revoluce v důchodech! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Už jen 10 dní a je tu...Revoluce v důchodech!

Umíte počítat? Tak počítejte s tím, že to v důchodu nebudete mít jednoduché!
Umíte počítat? Tak počítejte s tím, že to v důchodu nebudete mít jednoduché! (Profimedia.cz)

Penzijní revoluce je za dveřmi! Za deset dní začne platit tzv. malá důchodová reforma. Asi pětina movitějších důchodců si díky ní polepší, zbytek – tedy většina populace – si naopak mírně pohorší! Prodlouží se i věk odchodu do důchodu.

Změnám ve výpočtu příjmu se vyhnou ti, kteří rychle zažádají o předčasný odchod do penze. A také ti, jejichž příjem při odchodu do penze po 30. září nepřesáhne 10 886 korun hrubého.

Méně než dosavadní důchodci budou brát ti, kteří mají při odchodu do penze plat až 33 965 korun. A těm, kdo pobírají více, se penze od října naopak zvýší.Žádost o předčasnou penzi musí být podána nejpozději 29. září.

„Předčasný starobní důchod totiž lze přiznat nejdříve ode dne podání žádosti,“ vysvětlil mluvčí České správy sociálního zabezpečení Pavel Gejdoš.Pro přiznání předčasného důchodu je důležitá doba pojištění. Kdo dosáhne důchodového věku v roce 2013 a chce odejít do penze s dvouletým předstihem, musí být pojištěn alespoň 29 let.

Kdo by do ní chtěl nastoupit letos o tři roky dříve, musí být pojištěn 30 let.Malá důchodová reforma mění také věk odchodu do důchodu. Postupně se bude prodlužovat.

Na dřívější penzi jsou fronty!

Počet žádostí o předčasný starobní důchod se letos více než ztrojnásobil! Od ledna do srpna si žádost podalo 66 458 lidí. To je podle údajů České správy sociálního zabezpečení ve srovnání se stejným obdobím loni o 46 571 budoucích důchodců více.

Důvodem je nepochybně to, že většina lidí si s příchodem tzv. malé důchodové reformy spíše mírně pohorší. Předčasný důchod jim ale zajistí dosavadní výši penze.



Přečtěte si
winterfreshka
21. 9. 2011 • 15:01

A dalšímu tunelu.Chemikovi nevěřím ani jeho propitý játra

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.