Tajemné úkazy: Záhadná aura! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Tajemné úkazy: Záhadná aura!

Auru lze dnes vyfotit.
Auru lze dnes vyfotit. (Profimedia.cz)

Už od počátku lidských dějin se objevují zprávy o záři kolem rostlin, zvířat i lidí. Zároveň vždy existovali i ti, kteří dokázali toto jemné záření spatřit. Dlouho byla aura jen záhadným paranormálním jevem. Pak však ruský vědec Kirlian dokázal najít způsob, jak auru vyfotit.

O auře píše řecký básník Homér, v bibli je zmíněno, že Mojžíš byl obklopen září, když přinesl Izraelitům deset přikázání. V Dějinách přírody římského historika Plinia staršího najdeme větu: „Když byl Servius Tullius chlapcem, šlehal mu ve spánku z hlavy plamen, podobně jako L. Marciovi, když na sněmu pobízel vojáky k pomstě za zabití Scipionů.“ Nejspíš jde také o popis aury.

Ještě před sto lety však byla aura považována za jakýsi paranormální jev, na který ne každý věřil. V roce 1939 se však jednomu z nejvyhlášenějších sovětských elektroniků Semjonu Kirlianovi dostalo do rukou vysokofrekvenční zařízení pro elektroterapii.

Kirlian byl velice vnímavý, a tak mu neušlo, že mezi elektrodami přístroje a kůží pacientů vznikají podivné záblesky. Tehdy ho napadlo ten zvláštní jev vyfotografovat. Byl to pokus dost nebezpečný a Kirlian ho nejprve vyzkoušel sám na sobě. Výsledkem byly jeho popálené prsty, ale také pozoruhodný fotosnímek. Kolem kontur Kirlianových prstů se na fotografiích objevila podivná záře.

V roce 1949, po sériích nových experimentů, měl Kirlian svůj vlastní výzkumný tým, který zjistil, že záře slábne a vykazuje abnormální odchylky v místech, kde není s živým organismem něco v pořádku. Barva aury se mění i s náladou člověka. Fotografie, vzniklá působením vysokofrekvenčního elektrického pole, vyžaduje speciálně konstruovaný generátor nebo oscilátor s vysokofrekvenčním napětím.

Někteří odborníci přesto dodnes trvají na tom, že energie aury není ani elektrická, ani elektromagnetická, je to prý forma energetického vyzařování, jakéhosi duchovního fluida, charakteristického pro každou formu života.

Čerpáno z knihy Záhady kolem nás z edice Aha!. Koupíte v trafikách! Vychází 26. září!

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.