Zlín a celá republika se rozloučily s Karlem Rachůnkem: Naše flotila ztratila vlajkovou loď... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Zlín a celá republika se rozloučily s Karlem Rachůnkem: Naše flotila ztratila vlajkovou loď...

Obřad ve zcela zaplněné smuteční síni trval necelých 40 minut. Zazněla například i píseň Karla Gotta »Ráno jedu dál«.
Obřad ve zcela zaplněné smuteční síni trval necelých 40 minut. Zazněla například i píseň Karla Gotta »Ráno jedu dál«. (Foto Aha! – Mária Rušínová, foto pro Aha! – Aleš Mazúrek, reprofoto TV Nova)

Smutek. Temný neproniknutelný smutek zahalil Zlín. Včera se na Lesním hřbitově rodina, blízcí a veřejnost rozloučili s hokejovým hrdinou, starostlivým tátou, milujícím manželem a rovným kamarádem Karlem Rachůnkem (†32). Nit jeho života přetrhla 7. září letecká katastrofa, při níž zahynul celý tým Jaroslavle.

Již v poledne se více než 1200 fanoušků loučilo s hokejistou na zlínském náměstí. O dvě hodiny později mu pak rodina, kamarádi a spoluhráči dali sbohem v obřadní síni na místním Lesním hřbitově.

Rachůnek byl pohřben jako první ze tří českých obětí leteckého neštěstí. Dnes od 15 hodin proběhne v Havlíčkově Brodě rozloučení s Josefem Vašíčkem (†30), zítra od 10 hodin v Jindřichově Hradci s Janem Markem (†31)„Tohle je těžké loučení,“ polykal slzy Rachůnkův bratr Ivan.

„Vždy jsme cítili, že jsme pro rodiče na prvním místě. Také díky nim toho Kája tolik dokázal. V našich srdcích zůstane navždy,“ vyznal se z lásky ke staršímu bráškovi.

Tohle musela být nejtěžší řeč, jakou kdy pronesl. Porval se s ní, stejně jako se rve na ledě. Brácha by z něj měl radost. „Pro mladšího brášku Tomáše byl velkým vzorem, byl jeho ochránce. Cítím, že naše flotila ztratila vlajkovou loď,“ rozplakal se Ivan Rachůnek. Slzy kanuly po tváři rodiny, manželky Kateřiny, všech, kteří se s Karlem přijeli do Zlína rozloučit.

„Vím, že by chtěl, aby se svět rodiny točil dál,“ hlesl jen Ivan. Ano, tak to musí být. Rachůnkova manželka Kateřina teď musí být silná, leží před ní těžký úkol – vychovat syna Matěje (3) a dcerku Kačenku (1), které Karel tolik miloval. A možná, že za pár let bude hokejový národ vyslovovat jméno Matěj Rachůnek se stejnou úctou jako jméno jeho tragicky zesnulého tatínka. Kájo, sbohem..

Kdo také přišel

Hokejisté:

Petr Leška, Martin Hamrlík, Roman Čechmánek, Martin Růžička, Tomáš Rolinek, Petr Vampola, Vladimír Hudáček, Richard Hrazdíra, Miroslav Okál, Petr Čajánek, Tomáš Žižka, Marek Malík

Trenéři:

Vladimír Vůjtek st., Alois Hadamczik, Slavomír Lener, Rostislav Vlach

Agenti hráčů:

Vladimír Vůjtek ml., Pavel Maršoun

A mnoho dalších...

Spoluhráč a kamarád Petr Čajánek: Zůstane pro nás klukem v maskáčích...

Když loni v semifinále mistrovství světa prostřelil švédskou obranu sedm vteřin před sirénou třetí dvacetimutovky a srovnal tak na 2:2, celá republika jásala. Včera plakalo i nebe nad Zlínem. Hokejového barda, obránce Karla Rachůnka, přišli vyprovodit na poslední cestu kromě nejbližší rodiny i jeho spoluhráči a kamarádi...

Zlínští, i ti z nároďáku. Nechyběl ani kouč Alois Hadamczik, šéftrenér Slavomír Lener či předseda svazu Tomáš Král. Ti všichni přijeli vzpomenout na mistra světa, skvělého chlapa, který toho nikdy moc nenamluvil.„Za něj hovořily činy,“ vzpomněl na Karla Petr Čajánek. Slova mu nešla z úst, polykal slzy. Mluvit na pohřbu přítele, to je úloha pro opravdové chlapy.

„Přestože měl za sebou velké úspěchy, zůstal klukem ze Zlína, který si na nic nehrál. Všichni si ho budeme pamatovat v kšiltovce, maskáčích a teniskách,“ připomněl zlínský kapitán Čajánek, že Rachůnek i přes řadu úspěchů nikdy nezpychl.

A vždy si našel čas pro blízké, kamarády.Je škoda, že ještě na rok odletěl do Jaroslavle. Tam našel smrt v útrobách zříceného letounu JAK42. Za rok chtěl hrát s brášky Ivanem a Tomášem v jednom týmu, v pražské Spartě. Mohli si společně užívat píseň kapely Queen – We are the Champions, která ho včera doprovodila do hokejového nebe.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.