Deset let po útocích Amerika vzpomínala: Dvojčata oživily lasery! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Deset let po útocích Amerika vzpomínala: Dvojčata oživily lasery!

Až k oblakům sahaly laserové paprsky, které symbolizovaly zničená Dvojčata.
Až k oblakům sahaly laserové paprsky, které symbolizovaly zničená Dvojčata. (ČTK/AP, EPA, ara)

Neděle 11. září byla pro Američany dnem smutku a vzpomínek na 2977 obětí teroristických útoků na New York a Washington v roce 2001. Velkolepá laserová noční show ukázala místo, kde ještě před 10 lety stály dva nádherné stříbrné mrakodrapy.

Zlověstný ohňostroj však obstaral Tálibán, který v Afghánistánu vyhodil do vzduchu americkou základnu. Atentátník u vjezdu na alianční základnu Sajd Abád odpálil nálož v kamionu s nákladem dřeva. Nejméně dva lidé zemřeli a 77 amerických vojáků bylo zraněno.

New York se bál přestrojených dělníků

Strach obcházel i Ameriku samotnou. Policisté v New Yorku slouží až do odvolání 12hodinové směny. Probíhá pátrání po třech odcizených dodávkách stavebních společností, které provádějí přestavbu teroristy zničené oblasti. Policie se obává, že by útočníci mohli udeřit v přestrojení za dělníky.

Mnozí obyvatelé se včera báli jet metrem, takže je musela radnice ujistit, že je to bezpečné. Ve Washingtonu bylo  v noci na neděli na čtyři hodiny uzavřeno Dullesovo letiště, ale pyrotechnici nakonec v podezřelém zavazadle žádnou nálož nenašli.

Barrack Obama: Objížděl hřbitovy!

Prezident Barrack Obama (50) už v sobotu navštívil hřbitov ve Washingtonu, kde jsou pochovány oběti z 11. září. V neděli byl pak přítomen vzpomínkovým akcím na místech všech útoků.

V New Yorku se v noci na neděli konala pieta, během které dva mohutné laserové paprsky na sebe vzaly podobu zničených »Dvojčat«. Současně se rozzářila dvě jezírka, na nichž mají pamětní štítky všichni mrtví ze zbořených věží.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.