Prozrazený pokus o útěk: Kajínek měl komplice! A chtěl rukojmí... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Prozrazený pokus o útěk: Kajínek měl komplice! A chtěl rukojmí...

Fotografie
Fotografie (internal)

Nejslavnější český vězeň Jiří Kajínek (50), který podle  ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila plánoval svůj další útěk, tentokrát z karvinské věznice, měl údajně komplice na svobodě a chtěl brát rukojmí.

Podle reportéra Janka Kroupy, který o Kajínkovi točil reportáže a spolupracoval na filmu o něm, byla informace o chystaném útěku zachycena mimo věznici. Komplicem, který měl Kajínkovi zvenčí pomoci, je prý stejný muž, který mu pomáhal uprchnout už v roce 2000 z Mírova.

Tehdy Kajínkovi nechal pistoli a granát za hradbami pevnosti. Tím ale prý splnil jen část dohody, a tak Kajínek musel improvizovat, zranil se a po 40 dnech byl v Praze dopaden. Přesto svého komplice policii nevyzradil. Má mu tedy co splácet.

„Chtěl utéct, co jiného taky má dělat,“ potvrdil reportérovi komplic připravovaný útěk. „To, že jsem mu tehdy pomáhal, je už promlčený? Nechci, aby si pro mne hned přijela policie,“ ujišťoval se muž.

Proč selhal Kajínkův plán tentokrát, vězeňská služba nezveřejnila. Z bezpečnostních důvodů vězně přemístila zpět na Mírov. Ve prospěch Kajínka hovoří nové svědectví, které v úterý večer přinesla TV Prima v pořadu Soukromá dramata.

„Ten chlap to neudělal,“ řekl podnikatel Milan Kolář, jeden z vydíraných Štefanem Jandou, za jehož vraždu a vraždu jeho ochránce byl Kajínek odsouzen na doživotí. Přiznal, že každý měsíc dostává 20 tisíc korun od dalšího vydíraného podnikatele Petra Hájka, který měl skutečného vraha najmout. Kolář prý ví, o koho jde, Kajínek to ale podle něj není.

A tohle řekl Kajínek...

Můj útěk z Mírova přinesl to, co jsem chtěl – otevření té situace. Potom, co jsem si tím vším prošel, jsem byl rozhodnut, že udělám všechno pro to, abych řešení našel legální cestou.

Oni mají pořád tu myšlenku, že mě každé dva roky budou strkat do nějaké jiné věznice, ale ty jsou jen tři a já to všude znám.

Posiluju. Mám různé cviky. Kliky mezi židlemi už nedělám. Tady to nejde, protože mám nábytek napevno přidělaný ke zdi.

Kajínka všichni berou vážně

„Je to naprosto bezproblémový vězeň, který své veškeré jednání podřizuje naději ve věci obnovy procesu,“ říká ředitel karvinské věznice Květoslav Jordán.

„Kajínek je typ, který ztloustne, aby vypadal nemotorně, ale není dobré ho podceňovat,“ míní reportér Janek Kroupa.

„Zestárl. Nevídám ho pravidelně, ani nevěřím na změnu osobnosti. Jen vím, že je v tom vězení hrozně dlouho a že je tím prostředím ztvrdlý. Nedivil bych se, kdyby znovu utekl,“ uvedl Kroupa.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.