Nižší příspěvek na stavební spoření! Vyšší sazba DPH! SCHVÁLENO! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Nižší příspěvek na stavební spoření! Vyšší sazba DPH! SCHVÁLENO!

Nižší příspěvek na stavební spoření! Vyšší sazba DPH!
Nižší příspěvek na stavební spoření! Vyšší sazba DPH! (Profimedia.cz)

Poslanci včera schválili tři novinky, které nás od ledna semelou jako velká voda. Přijali například, aby stát přispíval podstatně méně na stavební spoření a odklepli změnu DPH, což zdraží potraviny, léky a další věci.

Zároveň se prosadilo, aby zaměstnanci, jimž bývalý zaměstnavatel nevyplatí odstupné, na něž mají nárok, dostali peníze od státu. Také museli znovu schválit již platný soubor škrtů v sociální oblasti.

Ústavní soud totiž prohlásil, že opatření z pera vlády Petra Nečase (ODS) budou neplatná, pokud se je nepodaří potvrdit do konce letošního roku, jelikož byly původně prosazovány ve stavu legislativní nouze – tedy zrychleně a bez pořádné debaty s levicí.

Tohle je nové

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Státní příspěvek na stavební spoření bude představovat 10 procent místo dosavadních 15 procent z naspořené částky. Horním limitem pro jeho výpočet bude částka 20 000 korun, takže ročně nepřekročí 2000 korun. Budou se danit připsané úroky, samotná státní podpora však ne. Reformu už zákonodárci odklepli loni, Ústavní soud jim ale celou věc vrátil, protože byla prosazena zrychleně. Navíc zpětně postihovala i dříve uzavřené smlouvy, které si lidé zařizovali s vidinou vyšší státní podpory.

NÁKUPY

Snížená desetiprocentní sazba DPH vzroste od příštího roku na 14 procent. Od dalšího roku se obě sazby sjednotí na 17,5 procenta. Zvýšení daně od příštího roku zdraží například potraviny, léky, dopravu, knihy a většinu služeb včetně vnitrostátní dopravy či lístků do kina. Výdaje průměrné domácnosti jen za potraviny stoupnou zhruba o 1330 korun ročně. Dohromady i s ostatními zvýšenými náklady má rodina vydat ročně až o 6 tisíc korun navíc.

ODSTUPNÉ

Pokud zaměstnanci náleží po opuštění práce odstupné, nemá první tři měsíce po odchodu nárok na podporu. Mnohdy ale zaměstnavatelé ani v takovémto případě odstupné nevyplatí. Na popud ombudsmana tak bude nevyplacené peníze kompenzovat stát, a to ve výši 65 procent průměrného měsíčního čistého výdělku zaměstnance.

 

Tohle zůstává

ZAMĚSTNÁNÍ

● Nemocenská se nebude zvedat podle intenzity či délky stonání zaměstnance. Po celou dobu bude tvořit 60 procent denního vyměřovacího základu oproti současnosti, kdy se po 30. dni nemoci počítá s 66 procenty, po 60. dni dokonce se 72 procenty.

● Stát bude nemocenskou proplácet až od 22. dne pracovní neschopnosti, do té doby to bude ležet na zaměstnavateli. Bude tak platit o týden déle než nyní, a ještě více tak bude na nemocné zaměstnance pohlíženo jako na přítěž firmy.

● Sazba pojistného na sociální zabezpečení bude pro zaměstnavatele zachována na 25 procentech.

● Lidé registrovaní na úřadu práce nebudou moci pobírat dávky a současně pracovat, jak je tomu nyní ve vybraných případech.

● Lidé, kteří odejdou ze zaměstnání po dohodě se zaměstnavatelem či na vlastní žádost, budou mít nárok pouze na nižší podporu v nezaměstnanosti: půjde o 45 procent průměrného měsíčního čistého výdělku nebo vyměřovacího základu.

● Podporu v nezaměstnanosti začne stát vyplácet až po uplynutí doby vyplácení odstupného, které zaměstnanci náleží ze strany bývalého zaměstnavatele.

● Živnostníci budou mít nárok na překlenovací příspěvek, pokud už nebudou registrováni jako uchazeči o zaměstnání. Až pět měsíců tak budou moci pobírat zhruba 6 tisíc korun měsíčně.

RODINA A ZDRAVÍ

● Bude omezena výplata sociálního příplatku pro rodiny, v níž alespoň jeden člen má dlouhodobě nepříznivý zdravotní stav. Opatření se projeví v systému dávek hmotné nouze.

● Dojde ke snížení celkové vyplacené částky u čtyřleté varianty rodičovského příspěvku. Nejvýhodnější tak bude pro rodiče zůstat s dětmi tři roky, nikoliv čtyři. Na příspěvcích totiž dostanou o téměř dvacet tisíc korun víc.

● Porodné se bude dál vyplácet pouze za první narozené dítě výhradně těm rodinám, jejichž příjem nepřesáhne 2,4násobek životního minima.

● Příspěvek na péči se v prvním stupni závislosti sníží ze současných 2000 na 800 korun měsíčně. Opatření se ale nedotkne nezletilých dětí, bude se tedy týkat výlučně dospělých.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.