Burčák bouří!: Takhle poznáte to pravé »mléko starců« | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Burčák bouří!: Takhle poznáte to pravé »mléko starců«

Burčák
Burčák (Foto Aha! – Martin Pekárek, Petr Novotný)

Čas burčáku nastal! Na stáncích se objevují první syčící láhve kvasící šťávy z hroznů. Ale pozor, ne všechny burčáky, které se dají koupit, jsou kvalitní!

Prodejců, kteří u silnic prodávají burčák pochybných kvalit, je jako much. Jak nenaletět a koupit si ten pravý?

Pravý burčák lze poznat podle toho, kdo a jak kvalitně jej vyrábí. Vinné hrozny se nejprve posbírají z vinohradu a po přebrání se z nich vymačká šťáva. Když pak začnou kvasit, vznikne burčák, který je meziproduktem při výrobě vína.

Dobrý burčák je mléčně bílý (proto se mu také říká mléko starců – pozn. red.) a nikdy nesmí být hnědý! Tato barva signalizuje buď nápoj starý, nebo vyrobený z jiného ovoce.

Jak se pančuje burčák?

●  Nejčastějším prohřeškem stánkových prodejců je prodej překvašeného burčáku smíchaného s jablečnou šťávou.

●  Pančujeli někdo burčák kyselinou citronovou, vznikne vodová břečka, která s pravým burčákem nemá nic společného.

●  Oblíbeným trikem zejména pražských šejdířů je ředění dovezeného burčáku vodou a pivními kvasinkami. Takto naředěný mok je pak velmi silně cítit po droždí.

Typy burčáku

Sladký – má v sobě více cukru než alkoholu, chuť je moštová.Ve varu – maximální vrchol aktivity kvasinek, poměr alkoholu a cukru je 1 : 1.

Po zlomení – má v sobě více alkoholu než cukru, kyseliny jsou více znát.

Mydliňák – obsahuje kvasinky a ostřejší kyseliny, cukr zaniká, vystupuje alkohol. Mladé víno – je důraznější vůně odrůdy, jedná se o téměř čisté víno.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.