Burčák bouří!: Takhle poznáte to pravé »mléko starců«
Čas burčáku nastal! Na stáncích se objevují první syčící láhve kvasící šťávy z hroznů. Ale pozor, ne všechny burčáky, které se dají koupit, jsou kvalitní!
Prodejců, kteří u silnic prodávají burčák pochybných kvalit, je jako much. Jak nenaletět a koupit si ten pravý?
Pravý burčák lze poznat podle toho, kdo a jak kvalitně jej vyrábí. Vinné hrozny se nejprve posbírají z vinohradu a po přebrání se z nich vymačká šťáva. Když pak začnou kvasit, vznikne burčák, který je meziproduktem při výrobě vína.
Dobrý burčák je mléčně bílý (proto se mu také říká mléko starců – pozn. red.) a nikdy nesmí být hnědý! Tato barva signalizuje buď nápoj starý, nebo vyrobený z jiného ovoce.
Jak se pančuje burčák?
● Nejčastějším prohřeškem stánkových prodejců je prodej překvašeného burčáku smíchaného s jablečnou šťávou.
● Pančujeli někdo burčák kyselinou citronovou, vznikne vodová břečka, která s pravým burčákem nemá nic společného.
● Oblíbeným trikem zejména pražských šejdířů je ředění dovezeného burčáku vodou a pivními kvasinkami. Takto naředěný mok je pak velmi silně cítit po droždí.
Typy burčáku
Sladký – má v sobě více cukru než alkoholu, chuť je moštová.Ve varu – maximální vrchol aktivity kvasinek, poměr alkoholu a cukru je 1 : 1.
Po zlomení – má v sobě více alkoholu než cukru, kyseliny jsou více znát.
Mydliňák – obsahuje kvasinky a ostřejší kyseliny, cukr zaniká, vystupuje alkohol. Mladé víno – je důraznější vůně odrůdy, jedná se o téměř čisté víno.