Doktor »čuně« Barták: Během výslechu si volal o pomoc! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Doktor »čuně« Barták: Během výslechu si volal o pomoc!

Bartáka odvádějí na krajské policejní ředitelství v Kongresové ulici.
Bartáka odvádějí na krajské policejní ředitelství v Kongresové ulici. (Aha! – Daniel Černovský)

Ochranu kolegů lékařů už nemá Jaroslav Barták (53), obviněný z týrání asistentek. Doktoři ho včera konečně vrátili kriminálce. A policisté ze speciální jednotky, kteří Bartáka v nemocnici střežili, neponechali nic náhodě. Hned ho znovu zadrželi a převezli k dalšímu výslechu do pražské Kongresové ulice.

Vyslýchali ho od rána

Lékaři Bartáka uschopnili po ranní vizitě. V přízemí kliniky interního lékařství ho totiž policisté vyslýchali už od devíti hodin. Lékař hovořil třeba i o tom, jak ho placené asistentky doprovázely na lékařské kongresy.

„Jezdily se mnou dobrovolně,“ říkal Barták klidným a vyrovnaným hlasem. Policisté ho při výslechu natáčeli i na kameru.

Z policie si vystřelil

Když mu konečně došlo, že ho lékaři nadobro vydají policistům a on poputuje do cely předběžného zadržení, z kriminalistů si vystřelil. Začal obvolávat vlivné kamarády a do nemocnice zval novináře.

Stačil mu okamžik, kdy se během výslechu ocitl chvilku sám s mobilem. Od mediálního zájmu si zřejmě sliboval, že ho ochrání před eskortováním do vězení.

Muži zákona se naštvali

Když to kriminalisté zjistili, byli v šoku a zároveň pořádně naštvaní. „O tom pan Barták nemůže rozhodovat,“ prohlásil nekompromisně muž, který se legitimoval jako policista. Okamžitě poté lékaře odvezli do cely předběžného zadržení.

„To jeho sebevědomí bych chtěl mít,“ utrousil další z mužů zákona.Ke včerejšímu podezření policistů, že lékaři z nemocnice Na Bulovce kolegu Bartáka »kryli«, aby nemusel do cely, se vyjádřila předsedkyně revizní komise České lékařské komory Jana Vedralová.

„V současnosti neznám žádného kolegu, který by kryl takového hajzla. Vždyť hází špínu na celý náš stav,“ řekla Vedralová Týdnu. Lékaři prý Bartákovi provedli všechna vyšetření a založí je do dokumentace.

Doktor Barták: Nejsem žádný hajzl

Jaroslav Barták nám zatelefonoval přímo ze svého pokoje v nemocnici. Rozhodl se, že přes deník Aha! se vyjádří ke kauze, o které tvrdí, že je jen spiknutí proti jeho osobě. Co přesně chtěl říct, jsme se nakonec nedozvěděli. Pár minut po telefonátu mu policisté kontakt s námi znemožnili. Podívejte se, jak krátký rozhovor proběhl.

„Dobrý den, u telefonu prezident modřanské polikliniky doktor Barták. Pane redaktore, chtěl bych s vámi o svém případu mluvit.“

Dobře, počkejte zapnu nahrávání.

„Ne! Chci vám nabídnout exkluzivní interview tady v nemocnici. Chci, aby se o mém obvinění psalo i z mého pohledu, aby byla vyřčena pravda.“

Na rozhovoru se samozřejmě můžeme domluvit.

„Mám jednu podmínku. Musí tam být napsáno jen to, co opravdu řeknu. Nechci, aby se to obrátilo proti mně, abych druhý den četl, že jsem ten hajzl, tyran. To nejsem.“

O to se nemusíte obávat, nemáme zapotřebí s vaší výpovědí manipulovat. A odpovíte nám opravdu na všechno?

„Nemám důvod nic tajit, ale k ničemu se moc nemůžu vyjadřovat, protože jsem obviněn. Sice falešně, ale věřím, že vše dobře dopadne.“

Zhruba dvacet minut poté jsme postávali před jeho pokojem Na Bulovce. Přítomný vyšetřovatel dal však pokyn, aby nás jeho podřízení vyvedli mimo oddělení. Pak začali přijíždět i další novináři. Bartáka tedy nenápadně odvedli postranním vchodem a odvezli na krajské ředitelství policie v pražské Kongresové ulici, kde jeho výslech přerušený pobytem v nemocnici pokračoval.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.