Největší záhady Česka: Únos z lesního hradu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Největší záhady Česka: Únos z lesního hradu!

Legenda o Oldřichovi popisuje do detailu únos do UFO.
Legenda o Oldřichovi popisuje do detailu únos do UFO. (Profimedia.cz)

Přinášíme vám další ukázku z knihy Neuvěřitelné jevy, která už v pondělí vychází v edici Aha!. Následující příběh shodně zaznamenávají ve svých kronikách Václav Hájek z Libočan i Bohuslav Balbín. Mohlo jít o popis stavu, který dnes nazýváme únosem do UFO?

Hrad Valdek si Oldřich Zajíc nechal zbudovat na samém úpatí Brdských hor. Je časné jitro 24. března roku 1262. Pan Oldřich ještě není úplně vzhůru, setrvává v tom zvláštním stavu mezi spánkem a bděním.

V hlavě se mu neustále převaluje jedna myšlenka. Před dvěma roky, když stál ve vojsku Přemysla Otakara II. na pláni u Kressenbrunnu, učinil slib Panně Marii: jestli dosáhnou vítězství a on se šťastně vrátí domů, postaví jí kostel. Ten ale stále nestojí.

„Z myšlenek ho vyrušil šum lehkého pohybu, a když ještě leže na lůžku se rozhlédal, aby zjistil, co to je, tu uviděl stát vedle svého lůžka dva muže ctihodných tváří a postav. Starší z nich řekl: Vstaň rychle a pojď s námi!“ popsal kronikář.

Jenže příběh graduje do roviny jakési science fiction, neboť »jakmile překročili práh ložnice, uchvátil je mírný vánek«. Pan Oldřich měl pocit závratě, zdálo se mu, že někam dlouze padá, a nakonec zjistil, že stojí na louce.

„A tam Oldřich stoje mezi oněmi dvěma starci, kteří ho stále doprovázeli, spatřil před sebou paní podivuhodné krásy, oděnou světlem. A starší z průvodců řekl: »Je to Matka Páně, kterou často vzýváš«. Oldřich padl na kolena, tu ona řekla, ať na místě postaví klášter, a zmizela.“

Teprve teď se Oldřich doopravdy probouzí a zjišťuje, že je na pozemcích, které nedávno získal s věnem své manželky. Nedaleko odtud se krčí doškové chalupy malé vesničky Ostrov. K hradu Valdeku je to odtud skoro hodinu cesty! Tentokrát už žádná kouzla nefungují a pan Oldřich se musí vrátit pěšky. Když buší na bránu svého hradu a volá strážného, aby otevřel, způsobí tomuto bodrému muži nemalý šok.

Přívrženci populárního Dännikena by v tomto středověkém vyprávění jistě viděli přesný popis únosu člověka mimozemšťany. Už jenom ta blesková teleportace z jednoho místa na jiné!

A kdo je »žena světlem oděná«? Obraz ze 17. století, který zachycuje onu scénu, zobrazuje Pannu v zářícím oválu, obklopujícím celé její tělo. Přilétla v zářící kouli? V něčem, čemu dnes říkáme UFO? A kdo jsou oni dva záhadní starci? Zdá se, že svá jména Oldřichovi neprozradili, teprve mnohem později začali být označováni jako sv. Petr a sv. Pavel.

Čerpáno z knihy Neuvěřitelné jevy a podivuhodné bytosti z edice Aha! Vychází 29.srpna. V síti PNS.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.