Včerejšek byl nejteplejším dnem roku 2011! Pekelné vedro! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Včerejšek byl nejteplejším dnem roku 2011! Pekelné vedro!

Vodní plocha u Luhačovic lákala k projížďkám na šlapadle.
Vodní plocha u Luhačovic lákala k projížďkám na šlapadle. (Aha! – Martin Přibyl, ČTK – Igor Šefr, Michal Doležal, Vladislav Galgonek, Luboš Pavlíček)

S 36,1 °C ve Strážnici na Hodonínsku jsme včera prožili nejteplejší den za poslední více než rok. „Tak vysoké teploty jsme zažili po 399 dnech, naposledy loni 21. července,“ uvedla meteoroložka Dagmar Honsová.

Zato dnes nás podle ní čeká doslova LEDOVÁ SOBOTA. S postupující studenou frontou se přes Česko přeženou silné bouřky, přívalové deště a vichr bude fučet rychlostí až 90 km/hod. Špatně navíc bude celý den lidem citlivým na změny tlaku, který nejprve klesne, a následně vyletí vzhůru...

Kašny obležené turisty, nacpaná koupaliště, tuny prodané zmrzliny. Přesně tak to včera vypadalo po celém Česku. Lidé se snažili schovat před spalujícím žárem a kdo nemusel, hlavně ve městech nevycházel. Slunce tu rozpálilo betonové plochy i na 50 stupňů! V pražském Klementinu padl rekord z roku 1992, rtuť teploměru se tu zastavila na 31,9 °C. A po teplé noci si trochu oddychneme až dnes.

V západních Čechách se již probudili do oblačného počasí, nad Prahu má studená fronta dorazit kolem poledne, na Moravu a do Slezska po 14. hodině. Na západě republiky bude ve chvíli, kdy bude studené proudění vytlačovat teplé, kolem 22 °C, v Praze 27 °C a na Moravě až 32 °C.

„Bouřky a přívalové srážky proto budou nejintenzivnější na Moravě, spadne až padesát mm na metr čtvereční, tedy padesát litrů!“ upozornila Dagmar Honsová.

Varování před extrémně silnými bouřkami na Moravě vydal i Český hydrometeorologický ústav. „Před frontou tlak klesá a po jejím přechodu půjde hodně nahoru. Meteosenzitivní lidé se mají na co »těšit«,“ uvedla Honsová a citlivým lidem radí, aby se nenamáhali a raději si užili sobotu v posteli či s knihou nebo u televize.

V neděli ráno se po prudké změně probudíme do pořádné »kosy«. Bude kolem 10 °C, pak nastane příjemné babí léto.

Proč v horku buší víc srdce?

Vedra z uplynulých dnů dala zabrat každému z nás. Víte, proč někdy v horku cítíme bušení srdce v uších, nebo proč máme větší pocit žízně, když pijeme neperlivou vodu?

V parných dnech velmi často cítím bušení srdce v uších, zpravidla když prudce vstanu...

Cítímeli tyto pocity jen v parnu, jsou s největší pravděpodobností způsobeny nedostatečným pitným režimem. V horku je výrazně namáhán krevní oběh, a pokud málo pijeme, snižuje se návrat krve k srdci a to musí více pracovat. Vyšší tepovou frekvenci potom můžeme pociťovat právě jako bušení srdce v uších.

Na teploměru je 27 °C, ale mám pocit, že je nejméně třicet...

Je tomu tak zejména ve dnech s vysokou vzdušnou vlhkostí, což bylo pro letošní léto typické. Jde o tzv. pocitovou teplotu. Z těla se ve vlhku hůře odpařuje pot, čímž se samo ochlazuje, a tak máme pocit, že je průměrně o dva, ale i víc stupňů větší vedro, než ukazuje teploměr. Naopak v zimě zvyšuje pocit zimy kromě vzdušné vlhkosti i vítr či sníh, od něhož se mráz odráží.

Snažím se dodržovat pitný režim a zjistil jsem, že perlivých minerálek vypiji méně než kohoutkové vody...

Mohou za to »bublinky«. Po vypití perlivé minerálky se v ústech, jícnu i žaludku uvolňuje CO2, který způsobí, že máme falešný pocit uhašení žízně. V parných dnech se proto doporučuje pít vody »nebublavé«.

Jak si dám v horku kávu, rozbuší se mi srdce...

Káva mírně zvyšuje krevní tlak a je zároveň i mírně močopudná. Vedrem již zatížené srdce nutí k vyšší aktivitě. Pokud způsobuje problémy, vynechte ji. Když si ji dáte, nezapomínejte více pít.

Babička vždy v létě pila pivo a říkala, že je lepší než voda...

Základem pitného režimu má být voda, slabé bylinné čaje a přírodní minerální vody. Výhodou piva je, že obsahuje i vitaminy a minerální látky, které z těla odcházejí pocením. Ve vedrech pivo ano, ale NEalkoholické. A nikdy jako základ pitného režimu.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.