Útok na kapsy pacientů: Méně hrazených léků | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Útok na kapsy pacientů: Méně hrazených léků

Léky zdarma a na recept, či za plnou cenu? Asi víme, jak se lidé rozhodnou.
Léky zdarma a na recept, či za plnou cenu? Asi víme, jak se lidé rozhodnou.  (Profimedia.cz, ara)

Vládní poslanci hledají další způsob, jak zdravotnictví obohatit z kapes pacientů. Až o třetinu by se podle nich měl snížit počet lékových skupin, ve kterých bude existovat alespoň jeden lék zdarma. Místo 300 jich bude jen 195!

Například léky na vysoký krevní tlak či migrénu, takzvané banální choroby, už budou od ledna jen za hotové. Počítá s tím vládní novela zákona o veřejném zdravotním pojištění. Dosud přitom stát garantoval, že na každou chorobu je k dostání alespoň jeden medikament, jehož celkovou cenu zaplatí pojišťovna.

„Pacientům tak ale hrozí, že přijdou o záruky, že dostanou na nemoc nějaký lék hrazený pojišťovnou,“ kritizuje návrh šéf České lékárnické komory Stanislav Havlíček.Nový seznam léků sestavoval společně s odborníky Státní ústav pro kontrolu léčiv.

„Dosud je ve schvalovacím řízení,“ vysvětlila mluvčí ústavu Lucie Šustková, proč jej Aha! odmítla poskytnout. Novinkou také je, že před pacienty nyní budou dvě možnosti při volbě léků.

Buď budou zadarmo užívat na každou nemoc jediný lék vybraný pojišťovnou, nebo si za plnou cenu koupí jiný. Další varianta předpokládá, že pojišťovna doplatí u léků, pro který se pacient rozhodne, aspoň 75 procent.

Další projednávané změny

➤ Očkování proti rakovině děložního čípku zřejmě budou hradit dívkám ve věku od 13 do 14 let zdravotní pojišťovny. Nyní je musí platit rodiče.

➤ V případě asistované reprodukce budou ženám možná platit čtyři pokusy místo současných tří, používat se ale bude jedno, nikoli dvě embrya. Má se předejít vícečetným těhotenstvím, která jsou výrazně riziková pro dítě i matku.

➤ U léčby lidí s psychickými potížemi bude dávána přednost domácímu nebo komunitnímu prostředí před ústavy.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.