Bouřky se prohnaly Českem: Všude tekla voda! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Bouřky se prohnaly Českem: Všude tekla voda!

Voda zaplavila schody u třešťského zámku poblíž Jihlavy.
Voda zaplavila schody u třešťského zámku poblíž Jihlavy. (Foto ČTK/Luboš Pavlíček, ara)

Kroupy, přívalový déšť, více než stovka popadaných stromů a rekordních 36 000 blesků! Tak  v Česku vypadala noc ze středy na čtvrtek, kdy se přes celé území přehnala mohutná bouřka. V ohrožení byly i lidské životy, na železniční trati z Havlíčkova Brodu totiž osobní vlak narazil do spadlého stromu. Další rizika si pro nás počasí přichystalo na dnešek, protože teploty vystoupí až na 36 °C a meteorologové tak čekají absolutně nejteplejší den tohoto roku!

A kde v Česku počasí řádilo nejvíce? Největší nárazy větru až kolem 80 km za hodinu byly zaznamenány v Jihočeském kraji, nejvíce srážek spadlo na Liberecku a krupobití bylo pozorováno na Vysočině. A oblohu křižovaly blesky!

„Systém detekce zaznamenal 36 000 blesků,“ potvrdila meteoroložka Dagmar Honsová z Meteopressu. Vydatným bouřkám opět předcházel tropický den, který si vyžádal nezvykle velké množství lidských životů.

Jen v Praze záchranáři vyjížděli k 17 případům úmrtí, což je o 150 procent  více než obvykle. Lidé umírali hlavně na infarkt a cévní či srdeční příhody. I dnes se však musíme připravit na pořádně parný den.

„Doporučuje se dodržovat pitný režim, nezdržovat se na přímém slunečním záření v poledních hodinách a větrat až v nočních hodinách,“ popsala Honsová.

Co bouřky způsobily

Vítr porazil nejméně 90 stromů

V Jihočeském kraji noční bouřka strhla na silnice asi 90 stromů. Ráno narazil do stromu v Líšnici na Písecku vlak, ale nikdo nebyl zraněn. Silný vítr v Milevsku na Písecku zase srazil strom na tři auta. Ani v tomto případě nedošlo ke zranění.

Strom zastavil vlak

Náraz osobního vlaku do spadlého stromu zastavil včera ráno provoz na železniční trati z Havlíčkova Brodu do Rozsochatce na Vysočině. Na místě vyšetřovala i Drážní inspekce, nehoda se obešla bez zranění.

Kroupy na Jihlavsku

Jihlavsko zasáhlo ve středu večer silné krupobití. Největší škody napáchalo v okolí Třeště a Polné, kde napadlo za krátkou dobu několik desítek centimetrů krup. Padaly ale i na jiných místech republiky.

Stav ohrožení na Liberecku

Kvůli velkému objemu srážek byl na řece Smědé na Liberecku dosažen nejvyšší stupeň povodňové aktivity, který již znamená ohrožení. Hladina řeky tu  kulminovala na 250 centimetrech.

Jak bude


Pátek ...................................... 32 až 36 °C.
Sobota .....................................20 až 24 °C, na východě 28 °C.
Neděle .................................... 21 až 25 °C.
Příští týden .............................. 21 až 26 °C



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.