Vláda zruší stravenky a superhrubou mzdu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Vláda zruší stravenky a superhrubou mzdu!

Stravenkami už brzy v restauraci nezaplatíte.
Stravenkami už brzy v restauraci nezaplatíte. (Profimedia.cz, ara)

I přes domněle neprůstřelnou dohodu s Věcmi veřejnými včera vláda potopila fi remní benefi t, který požívá většina z nás – stravenky. Zrušila totiž fi rmám daňové zvýhodnění stravovacích kuponů! A firmy budou reagovat jejich rychlým stažením. To vše je v plánu už od roku 2013!

I přes domněle neprůstřelnou dohodu s Věcmi veřejnými včera vláda potopila firemní benefit, který požívá většina z nás – stravenky. Zrušila totiž firmám daňové zvýhodnění stravovacích kuponů! A firmy budou reagovat jejich rychlým stažením. To vše je v plánu už od roku 2013!

V průzkumu společnosti Factum Invenio už firmy varovaly, že pokud padne daňové zvýhodnění stravenek, zruší je. Jen třetina společností řekla, že i přes rozhodnutí koalice tento benefit zachová.

Ušlý prospěch má občanům nahradit roční třítisícový paušál, na který má nárokkaždý zaměstnanec. Na stravenkách přitom dostane měsíčně každý zhruba tisícovku. Pokud vám firma stravenky zruší, přijdete tak zhruba o 8 tisíc ročně…

Koalice včera ještě odklepla zrušení superhrubé mzdy. Lidé s průměrnými a vyššími příjmy tak na výplatních páskách měsíčně najdou o pár stovek víc. Nízkopříjmovým skupinám se ale podmínky zhorší. Co si od všeho vláda slibuje: Především větší příliv peněz do státní kasy – díky zrušení zvýhodnění stravenek v řádu miliard.

Toto ale vyvracejí majitelé restaurací, kteří počítají s tím, že jim klesnou tržby a odvedou na daních také o pár miliard méně.

Daňová reforma: Takhle pohne s vaší výplatou

Díky daňové reformě naleznou někteří z nás na výplatní pásce každý měsíc o pár stovek navíc, jiní zase dostanou méně. Podívejte se, jak to bude vypadat. Více viz fotogalerie.

Hlavní změny

✘  Místo patnáctiprocentní daně z příjmu z tzv. superhrubé mzdy se bude počítat daň 19 procent z hrubé mzdy.

✘  Z nové devatenáctiprocentní daně poputuje rovnou sociální a zdravotní pojištění.

✘  Zruší se některé daňové úlevy a osvobození od daně.

✘  Lidé, kteří mají hypotéku, si budou moci od základu daně nově za zaplacené úroky odečíst pouze 80 tisíc korun (dosud je to 300 tisíc korun).



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.