Vedro v Česku: V pátek bude až 36 °Celsia! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Vedro v Česku: V pátek bude až 36 °Celsia!

V Česku je větší vedro než v Kalifornii: V pátek bude až 36 °Celsia!
V Česku je větší vedro než v Kalifornii: V pátek bude až 36 °Celsia! (Foto Aha! – Alexandr Malachovský)

Pozor, pozor, pozor! Letní počasí si chce pravděpodobně napravit pochroumanou prázdninovou reputaci a útočí na nás mimořádně vysokými teplotami – v pátek má být až 36 stupňů Celsia! Dokonce ani v Kalifornii nemají takový žár a dusno jako my tady! V Českých Budějovicích včera například padl 127letý teplotní rekord: 35,4 °C! A stejně bylo i v Českém Krumlově a v Byňově na Děčínsku. Platí tedy: buďte obezřetní, panující výhně vás v mnoha ohledech ohrožují na zdraví! Jak?

Oči

Snížený UV index a nedostatečná ochrana zvyšují zátěž pro vaše oči. Sluneční brýle proto kupujte raději pouze od značkových prodejců se záručním listem. Dlouhodobé přímé působení slunce na oči může vést v pozdějším věku až k očním vadám.

Uši

Písek a voda jsou také nepřítelem uší. Do ušních kanálků zanáší různé plísně, a na zánět je zaděláno! Používejte proto vatové tyčinky a nespokojte se jen s pouhým protřepáním malíčkem.

Vlasy

Škodí jim nejen slunce, ale i písek, chlorovaná voda z bazénů i slaná mořská voda. Vyplatí se proto investovat do speciálních letních šamponů, které zajistí účinnou ochranu a hydrataci.

Plíce

Neobvykle velká vlhkost vzduchu kolem 75 % ztěžuje dýchání. Problémy tak mají nejen astmatici, ale i kardiaci a nemocní s anginou pectoris. Vlhkost může i za to, že venkovní teplotu vnímáme ještě o 3 °C vyšší, než ve skutečnosti je.

Kůže

V současnosti je nad ČR o 12 % méně ozonu, než je dlouhodobý průměr, což zvyšuje riziko výskytu rakoviny kůže. Ochrana opalovacími krémy je nutná při pobytu na slunci delším než 20 minut. Pokud jste se letos ještě neslunili, doporučujeme ochranný faktor 50+.

Vnitřní orgány

Hrozí pořádná dehydratace! Nejhůř na tom jsou staří lidé, kteří nemají vytvořené pitné návyky. Ukázkovým příkladem je nedávný kolaps režisérky Věry Chytilové (82). Pozor také na odvodnění při průjmech, jež doprovázejí úpal a úžeh.

Nohy

Jsou rozpálené zemi nejblíže. Pomiňme puchýře, důležité je vědět i to, že jimi také prochází velké množství krve, která se zahřívá. A tělo pak musí vynakládat další vodu a energii na její ochlazování. Nohy si zaslouží stejnou péči jako hlava!

Nehty

V letním počasí většina lidí nosí otevřenou obuv, na koupalištích chodí úplně bosky. Zvýšuje se tím riziko ekzémů, mykóz a hlavně plísní v meziprstí nebo v konečcích nehtů. Dbejte na zvýšenou hygienu.

Co radí odborníci?

● Omezte tělesnou zátěž a nepobývejte na přímém slunci v poledních a odpoledních hodinách.

● Nenechávejte děti, ale ani zvířata, na přímém slunci, zejména ve stojících automobilech.

● Zvyšte konzumaci neslazených nealkoholických nápojů bez kofeinu, nejlépe neperlivých.

● Děti do 20 kg by měly vypít 1,5 až 2 litry nápojů denně, starší děti a dospělí kolem 3 l denně.

● Pozor! Není vhodné pít ledově vychlazené nápoje.

V Chorvatsku naměřili 43 °C!

Vlna veder zachvátila nejen střední Evropu, ale i Balkán. Teplotní rekord drží chorvatské město Čakovec, kde bylo v pondělí naměřeno 43 °C!

Meteorologové nadále varují, že poslední srpnový týden má být na Jadranu nejteplejší v letošním roce. Vlna veder sužuje také Černou Horu a Makedonii, kde rtuť teploměru přesahuje hranici 40 stupňů.



Přečtěte si
zadnice
24. 8. 2011 • 12:37

Příspěvek a to slušný jsem poslal alespoň sem, když k předmětnému článku není diskuze otevřena, ale CENZURA!!!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.