Největší záhady Česka: Podivný svět trpaslíků! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Největší záhady Česka: Podivný svět trpaslíků!

Pod hradem Sovinec prý žijí podivné malé bytosti.
Pod hradem Sovinec prý žijí podivné malé bytosti. (Profimedia.cz, ara)

Stalo se to v dobách, kdy ještě hrad Sovinec u Bruntálu býval mohutnou a nedobytnou pevností. Představte si nevlídnou listopadovou noc a studený vítr, zlověstně skučící v cimbuří. Strážný na věžním ochozu už se těšil, až ho přijdou vystřídat a zachumlá se dole na strážnici pod teplou deku...

Najednou zbystřil pozornost: v temné hmotě protilehlé Tvarožné hory prokmitlo světlo. Že by požár? Světlo sílilo a muž na věži nevěřil svým očím. V boku hory se otvíral jakýsi skalní oblouk, pod nímž planula mohutná vatra. A kolem ohně křepčily přízračné siluety postav, zvláštních zrůdných bytostí s krátkými šmajdavými nožkami a s velikánskými hlavami.

Strážný odhadoval, že žádná z nich není větší než sedmileté dítě. Skřeti se drželi za ruce a tančili v kruhu kolem plamenů. Teď k užaslému strážnému dolehl i podivný zpěv a hudba, jejíž zvonivé tóny připomínaly cimbál. Najednou všechno zhaslo, jako když člověk sfoukne svíčku. Druhý den strážný prolezl svah Tvarožné křížem krážem, ale po nočním tanci tam nenašel sebemenší stopu.

Trpaslíci, gnómové, permoníci, skřítkové... Objevují se v pověstech po celém světě, další lidé přísahají, že je viděli na vlastní oči. Kdo jsou doopravdy? Stejně jako u obrů obsahuje i představa trpaslíka na jedné straně prvky lidské a na druhé straně démonické. My ovšem v našem pátrání hledáme stopy reálných tvorů. Šlo o nějakou genetickou mutaci?

Trpaslíci se rodí dodnes a zakrslé tělo má na svědomí vrozená hormonální chyba. Avšak teprve kolem druhého roku se na dítěti pozná, že jeho růst se opožďuje. Nevratný proces dovedou již dnes lékaři zastavit pomocí léků, které dítě musí nepřetržitě užívat od zjištění prvních příznaků až do sedmnácti či dvaceti let, kdy bývá růst těla definitivně ukončen. Zdá se však, že v dřívějších dobách se trpaslíci rodili mnohem častěji. Proč?

Tito takzvaní liliputáni jsou zřejmě výsledkem křížení: v genetické bance lidské rasy zůstala zakódována dědičná informace původních, opravdových trpaslíků, o kterých vyprávějí staré kultury. Pro mnohé vědce jsou například dodnes historickou záhadou zvláštní kamenné domečky, které se nalézají na úpatí mayských chrámových pyramid. Do prázdné čtvercové dutiny uvnitř vede nízký, asi 80 cm vysoký dveřní otvor. Prošel by jím jedině trpaslík...

Čerpáno z knihy Neuvěřitelné jevy a podivuhodné bytosti z edice Aha! Vychází 29. srpna.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.