Nešťastní lidé po přívalových deštích: Bahno máme všude... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Nešťastní lidé po přívalových deštích: Bahno máme všude...

Lidé na Zlínsku likvidovali včera škody napáchané prudkým lijákem.
Lidé na Zlínsku likvidovali včera škody napáchané prudkým lijákem. (ČTK – Zdeněk Němec, ara)

LÉTO je TADY! Do Česka konečně dorazí pravé prázdninové počasí. Dokonce se dočkáme i tropických dnů, kdy rtuť teploměru vyskočí na 30 a více stupňů Celsia. Lijáky předznamenávající přicházející teplo však v pondělí večer doslova spláchly Vysočinu a Moravu.

Jednoduše řečeno se nad Vysočinou a Moravou v pondělí přetlačovaly studená a teplá fronta a pořádně to mezi nimi jiskřilo. „Moravu zasáhly bouřky doprovázené přívalovými dešti a silným větrem. Místy byly vyhlášeny i první stupně povodňové aktivity,“ konstatuje meteoroložka Dagmar Honsová z Meteopressu.

Přes napáchané škody se můžeme radovat, zvítězilo teplo. „Od jihu konečně začne proudit teplý vzduch a nad střední Evropou se ustálí oblast vysokého tlaku vzduchu, která přinese jasnou až polojasnou oblohu,“ předpovídá Honsová. Už je také načase. Ještě včera se totiž lidé na mnoha místech republiky prali s následky přívalových dešťů.

Například v Oplocanech na Přerovsku uletěla z domu střecha, na mnoha místech popadaly desítky stromů, na Zlínsku zaplavila blátivá voda sklepy. „Ve sklepě jsme měli asi 30 cm, kolem domu jezero. Celou noc jsme měli puštěné čerpadlo,“ popsala Pavlína Novotná z Želechovic nad Dřevnicí na Zlínsku.

Jak se ohřejeme?

Středa: 24 až 28 °C

Čtvrtek: 26 až 30 °C

Pátek: 27 až 31 °C

Sobota: 24 až 28 °C

Neděle až úterý: 26 až 30 °C



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.