Trojnásobný vrah z Mukařova: Může uniknout trestu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Trojnásobný vrah z Mukařova: Může uniknout trestu!

Kriminalisté na místě činu zajišťovali stopy několik dnů.
Kriminalisté na místě činu zajišťovali stopy několik dnů. (Aha! – Martin Přibyl, reprofoto TV Nova, identikit Policie ČR)

Zda potká trojnásobného vraha (21) z Mukařova spravedlivý trest, není dosud jisté. Stále je totiž v péči psychiatrů. Policie ho proto zatím nemůže nejen vyslechnout, ale ani obvinit.

Ulpívavá neopětovaná láska mladíka zřejmě stála za krveprolitím v Mukařově u Prahy. „Takový člověk bývá veden myšlenkou – jsme pro sebe zrozeni, když ji nebudu mít já, tak nikdo,“ objasňuje psycholožka Janina Krocková. Pokud by znalci dospěli k závěru, že byl vrah v okamžiku, kdy ubodal Zuzanu, jejího přítele a otce nepříčetný, nebylo by možné ho postavit před soud.

„Nemyslím si ale, že je to tento případ. Pokud člověk spáchá trestný čin ve stavu psychózy, neuvědomuje si, že udělal něco špatného. Většinou proto neutíká z místa činu a neschovává se. To udělá člověk, který ví, že spáchal zločin,“ míní psycholožka.

Podle ní jeho zhroucení bylo pravděpodobně způsobeno setkáním s realitou, kdy si uvědomil, že má zničený život, a úleva, kterou očekával, se nedostavila.

Přesto se podezřelý mladík může nejspíše doživotnímu kriminálu vyhnout. „Pokud je zdravotně disponován k psychóze, nelze vyloučit, že se mu tímto prožitkem spustila,“ dodává Krocková. V takovém případě by před soud nešel.

„Psychický stav má vliv nejen na to, zda je člověk odpovědný za své konání, ale i na to, zda může proběhnout trestní řízení. Pokud by byl uznán nepříčetným, byť i po spáchání trestného činu, bylo by řízení zastaveno,“ objasňuje pražský advokát Jan Černý.

Vraždu objasnili za tři dny

Trojnásobná vražda se stala v Mukařově u Prahy minulý týden ve středu vpodvečer. Vrah ubodal v rodinném domě Zuzanu (†24), jejího přítele Martina C. (†37), pak na ulici jejího otce Jiřího J. (†48), který se vrátil z nákupu, v domě ho přistihl a pronásledoval ho. V pátek odpoledne policie zadržela podezřelého mladíka (21) z okresu Prahavýchod. Muž se po dopadení zhroutil.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.