Největší záhady Česka: Zázračná uzdravení v Horní Polici! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Největší záhady Česka: Zázračná uzdravení v Horní Polici!

Soška Panny Marie, kterou přinesla řeka, je dnes umístěna v tamním kostele.
Soška Panny Marie, kterou přinesla řeka, je dnes umístěna v tamním kostele. (Aha! – Karel Kopáč, ara)

Mezi místa doslova obestřená zázraky patří obec Horní Police nedaleko České Lípy. Konkrétně k tamnímu kostelu Navštívení Panny Marie se vážou desítky případů zázračného uzdravení.

Na svědomí je má právě Panna Maria Hornopolická, jejíž soška je vystavena na hlavním oltáři. Ve farní kronice, uložené v okresním archivu v České Lípě, je zaznamenáno na sto šedesát zázraků, které se v tomto kostele v průběhu staletí odehrály.

Jeden z posledních zázraků, konkrétně navrácení zraku, potvrdil Nedělnímu Aha! i starosta obce Lubomír Šulc, organizátor kulturních akcí a srazů krajanů.

Zázračná soška připlavala po vodě

Dřevěná soška Panny Marie byla podle legendy vyplavena na břeh řeky Ploučnice v roce 1523. Na těle má oválný otvor, ve kterém je vidět malé, ještě nenarozené děťátko. Dnes má několik druhů ošacení a obléká se podle toho, jaký je zrovna svátek.

Soška byla nalezena vedle starého mostu poblíž náměstí a v místě nálezu bylo později postaveno sousoší čtyř světců a Panny Marie, tzv. mariánské sousoší. Socha Panny Marie je oboustranná a dívá se na obě části obce rozdělené řekou. Jednoho z potomků zázračně vyslyšených farníků poznal osobně i současný starosta obce Lubomír Šulc.

Vnuk uzdraveného slepce přijíždí každý rok

„Jeden z té řady zázraků je detailně zdokumentován. Do zdejšího kostela přišel jednou slepý muž, prosil Pannu Marii za uzdravení a skutečně se mu navrátil zrak. Za to hornopolické Panně Marii slíbil, že jeho potomci budou sloužit Pánubohu. Potom došlo k tomu, že se rodina odstěhovala do Brazílie, kde se usídlila natrvalo. Tam se jeho syn oženil a stal se otcem chlapce. V duchu slibu složeného před lety v hornopolickém kostele vystudoval vnuk uzdraveného slepce na faráře. Ten farář k nám dnes jezdí pravidelně na poutě. Doklady o jeho vysvěcení existují, nežije sice už v Brazílii, ale na stará kolena přesídlil do Německa, konkrétně do Drážďan. Přijíždí každý rok a nechyběl ani letos. V kostele měl nádherný projev, jeho zdravotní stav však již nevypadá dobře,“ říká starosta obce.

Písař se uzdravil z horečky

Jistý Ambrož Josef Leyn, úřední písař ze Svádova, v roce 1685 trpěl vysokou horečkou, která ho trápila každý den a nepomáhal pro ti ní žádný lék. Ve své funkci jednou navštívil Horní Polici, kde se dozvěděl o zázračné sošce Panny Marie Hornopolické. Dne 19. května 1685 v 5 hodin odpoledne tedy navštívil místní kostel, rozsvítil dvě voskové svíce a před soškou Pannu Marii prosil o uzdravení.

Skutečně se tak stalo. Zdráv a vesel odešel domů. Na důkaz pravdy zaslal do kostela dopis s pečetí, v němž děkoval Bohu a Panně Marii za svoje uzdravení. Na důkaz vděku zde také založil nadaci se svým jménem.

Dítě se po modlitbě uzdravilo

Také Jan Jakub Lorenc, krejčí a občan České Kamenice, svědčí svým podpisem, že v roce 1690 nalezl pomoc u Matky Boží Hornopolické pro svoje dítě, které dostalo neštovice a při tom mělo velké horečky. Když byla lékařská pomoc marná, obrátil se k Matce Boží v Horní Polici a v modlitbě obětoval svoje dítě Bohu.

Sliboval svoji každoroční návštěvu v Horní Polici, jen když se mu děcko vyléčí. A skutečně. Když se vrátil domů, bylo dítě již mimo nebezpečí. To potvrzují i další dva muži z České Kamenice Ludvík Metschel a Dobiáš Fleck.

Po modlitbě začala opět chodit

Alžběta Bretschnerová z hornického města Krupky ve svých 28 letech těžce onemocněla. Dokonce se nemohla čtyři dny na lůžku ani hnout, ani mluvit. Teprve pátého dne přišla částečně k sobě, ale na nohy se nemohla postavit. Nemohla jimi hýbat, stejně tak rukama. Protože jí nebylo pomoci, obrátila se s důvěrou na hornopolickou Pannu Marii.

Do obce ji tedy přátelé odvezli na trakaři a ubytovali ji u hornopolického vrchního rychtáře Jana Zenkera. U něho strávila osm dní. Nejdříve poprosila rychtářova syna, aby jí koupil střevíce pro posvěcení Matkou Boží. Dala mu 3 krejcary. Poté se nechala odvézt hornopolickým krejčím Jiřím Heymannem do kostela.

Zde 4. července vykonala i svatou zpověď a zúčastnila se svatého přijímání. Prosila při tom neúnavně Pannu Marii za uzdravení. A její prosba se splnila. Z klečící polohy vstala a sama již mohla odejít z kostela. Dokonce po několika dnech odešla domů, do Krupky. Tento zázrak prokazují kromě krejčího i pan děkan Michael Jantsch s Horní Police a pan děkan Engelmann ze Zákup a další svědci.

Zázraky přesáhly hranice Čech

Zpráva o zázracích Panny Marie Hornopolické se rozšířila široko daleko, což je patrné i ze záznamu z roku 1736 – 7. 7. 1736 přísežně prohlašuje a svědecky dokládá představená ženského františkánského kláštera v Reidtu na panství Jülich ve ŠlesvickuHolštýnsku sestra Barbora Volfová notářským zápisem a dvěma svědky: V poslední době trpěla oční nemocí a bylo nebezpečí, že oslepne.

Svoje útočiště nalezla u Panny Marie Hornopolické v Českém království, které se oddala a v několika dnech se uzdravila. Což připisuje naší Panně Marii. Stalo se tak v klášteře Reidtu za přítomnosti P. Jindřicha Nagela a P. Vavřince Zulpiga jako svědků a listina je podepsána notářem Quirinem Dresenem, veřejným císařským notářem v Düsseldorfu.

Vyléčená hraběnka

Pamětní kniha z roku 1722 uvádí další vyslyšení Matky Boží. Hraběnka Antonie Pachtová, která byla návštěvou u velkovévodkyně Toskánské na jejím statku ve Zvoleněvsi, onemocněla neštovicemi. O pomoc se obrátila na naši Matku Boží a byla skutečně vyslyšena.

Na důkaz díků nechala vyrobit a připevnit velkou broušenou skleněnou desku před sošku Panny Marie. Měla vysokou pořizovací hodnotu 150 zlatých. A v témže roce obětovala jedna občanka z České Lípy svůj zlatý prsten s granáty pro hornopolický kostel.

Další příběhy najdete v knize TOULKY ČESKÝM TAJEMNEM. Vychází v edici Aha! již zítra!



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.