Horečka kolem žlutého kovu: V Česku je zlato vyprodáno! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Horečka kolem žlutého kovu: V Česku je zlato vyprodáno!

V Česku je zlato vyprodáno!
V Česku je zlato vyprodáno! (Profimedia.cz, ara)

Sůl nad zlato? Zapomeňte tuhle proslulou pohádkovou hlášku. V době, kdy se na nás valí  nová ekonomická krize, se naopak vyplatí investovat právě do zlata! A Češi to pochopili, v posledních dnech jej totiž ve vyšší míře začali nakupovat. Zlato se stalo nejméně rizikovou formou majetku. Včera například už byly zlaté slitky v Česku vyprodány...

Kdo to pochopil už dříve, vytlouká ze své investice už nyní slušné peníze. Počátkem roku se unce zlata (Trojská unce = 31 gramů) prodávala za 1388 dolarů (23 720 Kč), nyní za ni dáte 1800 dolarů (30 762 Kč).

„Stále není pozdě na nákupy,“ vzkázala například americká ekonomka Jeffrey Sica. A čeští ekonomové jen potvrzují, že cena zlata ještě nějakou dobu poroste. „V nejbližších dnech a týdnech lze ještě očekávat růst cen zlata. To platí i pro stříbro,“ řekla pro Aha! analytička Markéta Šichtařová.

„A může klidně přerůst hranici 2000 dolarů,“ tvrdí ekonom Milan Chmelař. Někteří jeho kolegové mluví dokonce o 2500 dolarů za unci! Za poslední tři roky vzrostla jeho cena na dvojnásobek a za posledních deset let na víc než šestinásobek. Je tedy logické, že teď všichni chtějí zlato.

Za poslední měsíc lidé na celém světě nakoupili 18 milionů uncí zlata, přičemž za celý předcházející rok to bylo 8,4 milionu uncí. Jeho zásoby na světě jsou ovšem omezené. Dosud se vytěžilo 150 000 tun tohoto drahého kovu, každý rok ubude dalších 2500 tun...

Soutěž deníku Aha!: Vyhrajte 5x zlato!

Deník Aha! pro vás připravil soutěž o 5 gramových plátků zlata. Stačí, když odpovíte správně na vědomostní otázku, pošlete SMS se správnou odpovědí a můžete vyhrát jeden z pěti zlatých pokladů.

Soutěžní otázka: V názvu jednoho z filmů s Jamesem Bondem, agentem 007, figuruje právě slovo »zlato«. V jakém?

A) Poklad na stříbrném jezeře

B) Zlatovláska

C) Zlaté oko

Svou odpověď nám zasílejte během dneška – 12. 8. 2011 od 0.00 hodin do 24.00 hodin prostřednictvím SMS na telefonní číslo 907 99 09 ve tvaru: ZLATOmezeraODPOVĚĎmezeraJMÉNOmezeraPŘÍJMENÍmezeraADRESAmezeraPSČPříklad: ZLATO D Jan Novak Prazska 1 Olomouc 77900 Vyhrává pět výherců.

Cena 1 SMS je 9 Kč vč. DPH. Provozuje Ringier Axel Springer CZ a.s. Infolinka 245 001 115, mobil@ringier.cz, www.platmobilem.cz. Více na www.ahaonline.cz/souteze.

Puncovní úřad varuje: Pozor na padělky!

Zlato bylo vždycky oblíbeným zbožím podvodníků, respektive jeho náhražky, které se jako drahý kov jen tváří. A v současné době se na něj obzvlášť soustředí. Existuje však způsob, jak se nenechat napálit, případně jak i dodatečně ověřit, jestli nejsme obětí podvodu.

Lidé, kteří chtějí v této nejisté době své peníze do zlata vložit, by měli při nákupu sledovat puncovní značky. Kdo si však přesto není jistý, může se obrátit na Puncovní úřad.

„Lidé se na nás mohou obrátit, někdy už po telefonu jen podle popisu poznáme, že něco nehraje. Chápu, že si lidé nejsou jistí. Ona i dobře vyleštěná mosaz vypadá v oku laika jako zlato,“ řekl pro Aha! Martin Novotný, šéf Puncovního úřadu, který má v Česku deset poboček. Kontakty najdete na stránkách www.puncovniurad.cz.

Ne každý má možnost důkladně si prověřit společnost, která mu zlato nabízí. To dělají spíš ti, kdo jej nakupují ve velkém. „K nakoupenému musíte dostat samozřejmě certifikát. I ten však může být padělaný.

K domněnce, jestli nejde o podvod, vás může navést například už nezvykle nízká cena. Na pohled, pokud nejste odborník, ale padělek nepoznáte,“ dodal Novotný.

Kolik stojí 1000 gramů?

V Praze se dá cihla zlata koupit za 1 013 690 Kč!




Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.