Monika Konczyková: Její jméno zná celý svět! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Monika Konczyková: Její jméno zná celý svět!

Monika Konczyková po příjezdu do Londýna..
Monika Konczyková po příjezdu do Londýna.. (Reuters, ara)

Britská policie odhalila totožnost ženy, která v pondělí v londýnském Croydonu vyskočila z okna hořícího domu. Jde o Polku Moniku Konczykovou (32), která se v Londýně usadila teprve v březnu, kdy přijela za sestrou Beatou (37). Tehdy vůbec netušila, že se pro mnoho Angličanů stane symbolem obětí nepokojů posledních dnů...

„Bylo to strašné, myslela jsem, že umřu,“ říká Monika, kterou neustále děsí vzpomínka na skok z pět metrů vysokého okna hořící budovy. „Bála jsem se, ale musela jsem skočit. Ten žár se už nedal vydržet,“ vzpomíná žena, která se stala jedním ze symbolů všech obětí nepokojů.

Monika sama ale trpí silným traumatem a dokonce se bojí chodit ven z domu. „Je na tom opravdu zle,“ říká její indický přítel Amar Sharabi.

Konec bojů, nebo jen příměří?

● Po čtyřech dnech nepokojů zavládl ve středu v ulicích britských měst relativní klid. Jen na jihu Londýna musela policie rozprášit skupinu asi 150 výtržníků, ale jinak se den obešel bez vážnějších incidentů.

● Od soboty bylo během nepokojů zadrženo přes 1100 lidí. Vazební cely praskají ve švech a soudy pracují i v noci, aby případy vyřešily co nejdříve. Mezi zadrženými jsou i pošťák, učitelka nebo čerstvý otec, který kradl pleny.

● Londýn je jako pevnost, kterou střeží 16 000 dobře vyzbrojených policistů.

● Hrdinou Birminghamu je Iftikhar Ahmed (15). Jeho matku Rashidu (39) přepadlo a zbilo 12 mladíků. Iftikhar ji odnesl do bezpečí, pak je jeden řidič odvezl do nemocnice.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.