Islandské ledovcové jezero: Vytáhli utopený tatrabus! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Islandské ledovcové jezero: Vytáhli utopený tatrabus!

Pod vodou byl dva dny, nyní je v servisu, kde se zkoumá rozsah poškození.
Pod vodou byl dva dny, nyní je v servisu, kde se zkoumá rozsah poškození. (Foto CK Adventura)

Vyprošťovací technika konečně vytáhla žlutý tatrabus cestovní kanceláře Adventura ze dna islandského ledovcového jezera. Náklaďák upravený pro převoz cestujících se v něm utopil s jedenácti lidmi na palubě v sobotu odpoledne.

„Tatra má pouze lehká drobná vnější poškození, poškození motoru nyní zkoumáme,“ uvedl ředitel cestovky Petr Novotný. Nebyla to ale první havárie českého tatrabusu, podle islandského serveru ruv.is měl již před rokem nehodu s terénním vozem.

Na posádky expedičních vozů si místní obyvatelé stěžují, protože často jezdí bezohledně a mimo vyznačené trasy. „Návštěva tatrabusu v parku nebyla vítána, hlavní příčinou havárie byla jeho příliš velká hmotnost. Neměl se do brodu vůbec pouštět,“ uvedl Snorri Baldursson, správce západní části národního parku Vatnajökull.

„Na povrchu jezera se vytvořila olejová skvrna, nejde o dramatické znečištění, ale je viditelné. V okolí jezera došlo do určité míry k narušení terénu přítomností vyprošťovací techniky a dalších vozidel,“ dodal správce parku.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.