Největší záhady Česka: Poklad ve Zlaté! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Největší záhady Česka: Poklad ve Zlaté!

V okolí bývalé Zlaté se hledaly nacistické poklady.
V okolí bývalé Zlaté se hledaly nacistické poklady. (Profimedia.cz, ara)

Přestože od skončení druhé světové války uplynulo víc než 60 let, stále zůstávají otazníky a záhady, které se dosud nepodařilo objasnit. Jednou z nejzajímavějších jsou takzvané nacistické poklady, z nichž některé se údajně dosud skrývají na našem území. Asi nejslavnějším a nejhledanějším pokladem má být Jantarová komnata.

Pokladů a archivů by ovšem mělo být na našem území mnohem víc, a tak není divu, že se bezpečnostní složky tehdejšího socialistického státu snažily objevit alespoň některé... My se zaměříme na tajnou akci, jejímž cílem bylo objevení pokladu v jižních Čechách. Tato akce se odehrávala v naprosté tajnosti.

Přísně tajné

V roce 2000 jsem se setkal s člověkem, který v letech 1965 – 1968 vykonával základní vojenskou službu u ženistů v Českém Krumlově. Tato jednotka byla využívána k nejrůznějším zemním pracím, většinou tajným. Tady je jeho svědectví:

I když nám nikdo nic konkrétního neřekl, složili jsme si určitou mozaiku. Hajný německé národnosti, který měl být po skončení války v transportu odsunut, předával svému nástupci revír. Zavedl ho na jedno místo u vesnice Zlatá a řekl, že je skutečně »zlatá«. Koncem války sem měl být přivezen transport nějakých beden. Vesničané je odváželi na kraj lesa, kde je převzala speciální ženijní jednotka. Bedny zahrabávalo na tři sta zajatců. Všichni byli po dokončení akce zlikvidováni.

Naše úřady získaly podrobnější informace o místě úkrytů a první práce začaly někdy v padesátých letech. V několika případech jsme si už mysleli, že jsme něco našli, ale většinou to byly falešné závaly. Němci tam v každém případě něco maskovali. Nám sdělili, že ještě nejsou nalezeny svatoštěpánské klenoty a že právě s nimi by měla celá akce souviset. Jenže pak pátrání zničehonic skončilo. Při plnění tohoto úkolu právě probíhala cvičná mobilizace Moravy. Sotva jsme prostor opustili, začala ostrá střelba. Podobné cvičení mělo zamaskovat naši činnost po dokončení práce...

Případ Zlatá je vzácným svědectvím o hledání nacistických pokladů na území tehdejšího Československa. Některé operace neodhalíme nikdy. Dokumenty neexistují a svědci také ne...

POZOR! Další příběhy najdete v knize Toulky českým tajemnem z edice Aha! Vychází 15. srpna!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.