Zemřela »Žena za pultem« Jiřina Švorcová! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Zemřela »Žena za pultem« Jiřina Švorcová!

Jiřina Švorcová zemřela ve věku 83let.
Jiřina Švorcová zemřela ve věku 83let. (pro Aha! – Václav Nekvapil, ara)

AKTUALIZOVÁNO Představitelka Anny Holubové z legendárního seriálu Žena za pulten zemřela v pondělí v léčebně dlouhodobě nemocných. Jiřině Švorcové bylo 83 let.

Zdravotní stav Švorcové se začal rychle horšit poté, co ji hospitalizovali v Ústřední vojenské nemocncici v Praze a následně pak v léčebně dlouhodobě nemocných na Malvazinkách. Tam ji udržovali v umělém spánku, herečce však selhávaly životně důležité orgány. Zprávu o úmrtí přinesly jako první Novinky.cz.

Herečka byla v kritickém stavu od května letošního roku, kdy její zesláblé tělo začalo být závislé na přístrojích. Blízké okolí Švorcové už bylo smířeno s tím, že představitelka televizní prodavačky má před sebou jen krátký čas.

„Je smutné to takhle říct, ale je to v podstatě beznadějné. S největší pravděpodobností už neprocitne. Dá se říct, že se čeká už jen na to, až se její slabé srdce úplně zastaví,“ řekl deníku Aha! v červnu zdroj z jejího nejbližšího okolí.

O nemocnou Jiřinu Švorcovou se neměl na sklonku jejího života kdo postarat. Neměla žádné děti a bratr Václav, s nímž obývala vilu v Praze na Ořešovce, má sám velké zdravotní potíže.

Milovaná i nenáviděná Žena za pultem

Mezníkem v životě Jiřiny Švorcové byl normalizační seriál Žena za pultem, v němž si zahrála hlavní roli prodavačky Anny Holubové, která řeší problémy na pracovišti v samoobsluze i v soukromém životě. Seriál se setkal s velkou sledovaností i při opakovaných reprízách po roce 1989.

Mnozí jej však odsuzují právě kvůli Švorcové, která si roli zasloužila svým vřelým vztahem ke komunistické ideologii. Mnozí kolegové jí proto za celý život nemohli přijít na jméno.

„Ten seriál byl tehdy zajímavý jako apolitický. Hlavní roli v něm nakonec dostala Jiřina Švorcová a právě díky jejímu obsazení se z toho nakonec udělal komunistický seriál, což je naprostý nesmysl, protože to byl seriál o prodavačkách,“ zavzpomínala pro Týden Lenka Termerová. Hana Maciuchová se dodnes odmítá k seriálu Žena za pultem, jehož pokračování se údajně chystá, jakkoliv vyjadřovat.





Přečtěte si
jakeline
3. 11. 2013 • 06:14

Serial Žena za pultem byl nadčasový jeho hlavní představitelka se nikdy nezpronevěřila svým ideím na rozdíl od jiných kteří po revoluci okamžitě převlekli kabáty aby se mohli uplatnit

vojjaksvejk
9. 8. 2011 • 08:08

ale Tahle ta vláda tupých škrtů tím že jenom šktrtá nic nevytváří a nebo jo?.Po kuponové devastaci a následném výprodeji zahraničním vlastníkům hutí dolů papíren textilního průmyslu skláren keramického průmyslu po likvidaci zemědělské výroby a a velké časti potravinářského průmyslu po té co je soběstačnost ve výrobě zem .komodit jen vzpomínka na doby kdy to u nás stálo jenom za hov….po rozprodávání i zemědělské půdy po chystaném navrácení majetkům církvím a odlivu zisku do Vatikánu atd atd .“.Lidé Občané tohoto státu – tuhle tu situaci rostoucího státního dluhu nezavinili a nebo ano ? Oponovat výrokem Olivera Cronwella o úpadku těch co mají společnost vést .Dá se to i po letech aplikovat na práci poslanců a vlády ČR výrokem Oliver Cromwella. Nadčasový proslov O Cronvella při rozpuštění parlamentu ? Jak aktuální k dnešnímu dění v parlamentu a vládě ČR - Oliver Cromwell, 20.dubna 1653"Je nejvyšší čas ukončit vaše zasedání, jež jste zostudili opovrhováním vším dobrým a poskvrnili všemi neřestmi. Nejste než sebranka a odpůrci blahodárné zprávy. Nejste než nájemní ničemové. Svou zemi byste prodali za kus bídného žvance jako Ezau, svého Boha zradili pro pár drobných jako Jidáš. Je ve vás vůbec něco dobrého? Existuje nějaká hanebnost, jež by vám nebyla vlastní? Věřící nejste o nic víc, než můj kůň. Zlato je vaším Bohem. Kdo z vás neumlčel své svědomí za úplatek? Je mezi vámi alespoň jeden, jenž by sebenepatrněji hájil zájmy Commonwealthu? (společenství) Vy mrzké děvky! Což jste svým nestoudným pletichařením a podlostmi neznesvětili toto posvátné místo a z Božího stánku neučinili doupě lotrovské? Jak hnusně odporní jste celému národu, jenž vás pověřil k napravování křivd! Tak tedy! Seberte si své saky paky, zamkněte za sebou a ve jménu Boha, jděte!" již konečně do Historie ))))

analfabet
9. 8. 2011 • 01:09

si před chvílí hodil mašli

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.