Největší záhady Česka: Co skrývá kostel? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Největší záhady Česka: Co skrývá kostel?

Fotografie
Fotografie (internal)

Octneteli se někdy v kostele sv. Jana Křtitele v Jindřichově Hradci, nejspíš mi dáte za pravdu. Záhadné obrazce, tajemné malby. Skřet s ohromnou hlavou, nasazenou přímo na nohou, žena, která má prsa na zádech, a další těžko defi novatelná monstra napůl zvířecí, napůl lidská.

Jako záhadology spekulující s informacemi a daty nás napadají fantastické závěry. Nemohou být znázorněné zrůdy mutanty či tvory z jiných dimenzí? Genetické mutace ve čtrnáctém století – to nezní příliš věrohodně. Nevíme, jen tušíme, že s výzdobou tohoto kostela není něco v pořádku. Varování či tajný kód? Když varování, tak před čím, když šifra, tak co tají?

Všimněme si, že se malby zrůd pravidelně střídají s obdélníky, tvořenými nejrůznějšími geometrickými obrazci. Jako by tu byla rozehrána jakási neznámá karetní hra. Podle jednoho názoru se neznámý malíř inspiroval požitím nějaké psychedelické látky (možná to byl přímo nějaký čarodějnický lektvar, který podobnou drogu obsahoval). Podle jiných zachytil vizi, v níž se mu zjevili mutanti zrození po apokalypse atomové války.

Kód vzniku života?

Spolu se mnou se nad významem kreseb zamýšlel i badatel a folklorista Otomar Dvořák. Podívejme se znovu na malby v kostele sv. Jana Křtitele. Na konci jednoho pásu leží v obdélníku mezi soustavou bodů do klubíčka schoulený novorozenec.

Na dalším významném místě rozeznáváme bájné zvíře, napůl orla a napůl lva. Je to pták Noh, prastarý symbol, který už v egyptské mytologii ztělesňoval démona ochrany a pomsty. Byl strážcem cesty duší, po níž odcházejí zemřelí, ale mohou po ní putovat i zasvěcenci velkých mysterií, a často býval zobrazován, jak sedí na Stromě života.

Je snad v oněch pásech zakódováno tajemství vzniku života, rozložení chromozomů a genů v buňkách (zdůrazněné kroužky s tmavým jádrem a světlým membránovým obalem) na příčkách spirály DNA (různě lomené trojité čáry)? I s názornou ukázkou chyb vedoucích k deformacím (obrázky zrůd)?

Tomu asi měli rozumět jen zasvěcení...

POZOR! Další příběhy najdete v knize Toulky českým tajemnem z edice Aha! Vychází 15. srpna!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.