Nejbohatší muž světa Carlos Slim Helú: Za týden přišel o 136 miliard! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Nejbohatší muž světa Carlos Slim Helú: Za týden přišel o 136 miliard!

Fotografie
Fotografie (internal)

Nešťastná situace na trhu a špatné investice mohou některé stát desetitisíce či statisíce korun. Nejbohatší muž na světě, mexický magnát Carlos Slim Helú (71) ale za poslední týden »prošustroval« kvůli špatné situaci 8 miliard dolarů, což je 136 miliard korun!

To je pro představu plánovaný deficit České republiky na tento rok, kvůli kterému musí vláda seškrtat miliardy z rozpočtů všech možných rezortů a navíc zvyšovat nepřímé daně. Helú má v Mexiku téměř monopol na obchodní řetězce, hotely a telekomunikaci. Za vším stojí propad akcií na celosvětových trzích, což je podle ekonomů příznakem nadcházející, v pořadí už druhé hospodářská krize za poslední čtyři roky.

O peníze přišel i druhý nejbohatší muž na světě, který ještě donedávna držel prim: zakladatel Microsoftu Bill Gates (55). Ten kvůli propadů akcií své firmy přišel o 2,6 miliardy dolarů, což je 44 miliard korun.

O 2,16 miliardy dolarů (37 miliard korun) pak přišel i druhý nejbohatší Evropan a šestý nejbohatší člověk na světě, ocelářský magnát indického původu Lakshmi Mittal (61). Pobočka jeho ocelářského koncernu ArcelorMittal v Ostravě přitom zaměstnává tisíce Čechů.

Nikdo z miliardářů si ale nemusí dělat starosti o živobytí. Tyto astronomické ztráty totiž tvoří pouhé jednotky procent jejich obrovských jmění. Helú má na kontě kolem 1,3 bilionu korun, Gates kolem 980 miliard korun a Mittal kolem 530 miliard…

I Kellnerovi se rozkutálely penízky!

Nejbohatší Čech a majitel finanční skupiny PPF Petr Kellner (47), jehož majetek se odhaduje na 160 miliard korun, podle zpráv z konce července přišel o stovky milionů až miliardy korun. Koupil totiž akcie italské pojišťovny Generali, které kvůli špatné situaci v Itálii rychle pozbývají hodnoty. Jeho podíl se tak propadl o zhruba 140 milionů eur, tedy 3,5 miliardy korun!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.