Olomouc plná vlků! Žije jich tam téměř 50! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Olomouc plná vlků! Žije jich tam téměř 50!

Vlci jsou velmi plaší a vlčata zvlášť. Od matky se nikdy nevzdálí daleko.
Vlci jsou velmi plaší a vlčata zvlášť. Od matky se nikdy nevzdálí daleko. (pro Aha! – Milan Kořínek)

Stačilo pár týdnů, a zoologická zahrada v Olomouci se proměnila ve vlčí velmoc. Aby ne! Jen za letošek se tři smečky vlků arktických a iberských rozrostly o dalších dvacet přírůstků! Devět z nich se přitom narodilo vlkům iberským, kteří jsou ve volné přírodě ohroženým druhem! Pojďte se na ty divoké předky našich psů podívat!

Vlky arktické chová olomoucká zoo od roku 2008. V následujících letech 2009 a 2010 se podařilo odchovat vždy po šesti štěňatech. Letos přišel první vrh vlků arktických na svět v dubnu.

„O šest vlčat se stará jak otec, tak i obě matky ve spolupráci s celým zbytkem smečky. Samec pochází z Maďarska, obě samice z Francie. Jsou to matka s dcerou,“ vysvětluje mluvčí olomoucké zoo Hana Labská.

Vlci žijí ve výběhu společně s medvědy. Z důvodu odchovu štěňat jsou ale nyní odděleni. „Návštěvníci tak mohou pozorovat jak velmi zajímavý život vlčí smečky, tak spolupráci jednotlivých členů,“ dodává mluvčí.

Druhá smečka bílých vlků vznikla v letošním roce. „Dvě vlčice pocházejí z Německa a k nim byl dovezen nepříbuzný vlk přímo z Kanady,“ popisuje Hana Labská. Štěňata se narodila v květnu.

„Jedna fena má dvě a druhá tři vlčata,“ konstatuje mluvčí. Pokud by měla porovnat vlky arktické s iberskými, lépe se podle ní spolupracuje s arktickými.

„Jsou méně plaší než vlci iberští. Smečka třeba na zapískání přijde k ošetřovatelce na dva metry. Každopádně pohladit se samozřejmě nenechají,“ dodává s úsměvem Labská. Vlci arktičtí jsou také pořádně hraví.

„Ošetřovatelka jim vyrobila hračky z provazů a pneumatik. S nimi si dokáží hrát hodně dlouho. Milují také tenisáky a další míče,“ říká mluvčí. V současné době se tak olomoucká zoo může pyšnit téměř padesátkou vlků.

Je pes potomkem vlka?

Často říkáme, že pes je vlastně zdomácnělým potomkem vlka. Jenže existuje více teorií, které vysvětlují, jak se vyvinul pes. Pojďme se na ně podívat.

Teorie č. 1

V 19. století Darwin podpořil myšlenku, že pes musel mít více divokých předků. Za ty považoval vlka, lišku a šakala. Existovala ale i taková teorie, že nejen tyto tři druhy, ale rovněž například kojot a hyena, zdomácněly nezávisle na sobě a jejich potomci se poté křížili, a tak vznikl pes.

Teorie č. 2

Za přímé předky psa jsou považováni vlci. Například H. Raber popisuje svou teorii takto: podle vnější podoby padá v úvahu vlk, šakal nebo kojot, kteří mají ještě shodně po 78 chromozomech a v zajetí se nevylučuje mít se psem potomstvo. Pro vlka hovoří i další argument – má podobný chrup a chování jako pes.

Teorie č. 3

Podle DNA mají vlk a pes jiného předka. Tato teorie tak vylučuje, že by vlk byl předkem dnešního psa.

Vlk arktický: Jeho domovem jsou pustiny pokryté sněhem a ledem. Vzhledem k tomu, že se jedná o území velmi málo osídlené lidmi, obývají vlci arktičtí stále až 95 % původní oblasti. Barvu srsti mají většinou bílou, oproti jiným vlkům mají kratší čenich. Váží více než 50 kg. Živí se pižmoňi, zajíci, ptáky, lumíky či soby.

Vlk iberský: Samice bývá menší než samec. Podobají se německému ovčáckému psu, až na to, že mají širší a špičatější hlavu, výrazně trojúhelníkové uši a šikměji postavené oči. V tlamě mají zhruba 42 zubů, špičák dosahuje výšky až 6,5 centimetru! Váží okolo 30 až 80 kg. Patří mezi ohrožené druhy.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.