Největší záhady Česka: Co ukrývá klášter? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Největší záhady Česka: Co ukrývá klášter?

Hřbitov chrání andělé.
Hřbitov chrání andělé. (Profimedia.cz, ara)

Centrem, do něhož se sbíhají všechny nitky, je cisterciácký klášter ve Žďáru nad Sázavou. Začíná se budovat v době, kdy sem mniši přicházejí v roce 1252 z nepomuckého kláštera. Obestírá ho celá řada záhad, které se v dalším díle našeho seriálu pokusíme poodhalit.

Z klášterní kroniky se dozvídáme, že v křížové lodi na severní straně byly ve čtyřbokém výklenku ve zdi objeveny kosti podivuhodné velikosti a při nich meč a štít; nápis však chyběl. Nevíme ovšem, komu tyto neobvykle velké kosti patřily, bylli to člověk, nebo...

Jediná indicie, která by mohla s touto informací souviset, spadá do období třicetileté války. Dochovala se historka, že klášter před žoldáky velmi tvrdě bránil anděl bojující na straně mnichů. Že by kosti patřily tomuto nebeskému poslovi?

Pokud popustíme uzdu fantazii, bojující anděl nás přivede k události, k níž Tuto kramářskou píseň složil podle skutečné události Šebestián Antonín Želechovský ze Želechova. A její obsah si vzal na paškál klasik záhadologické literatury Ludvík Souček. Na základě rozboru údajů v písni došel k závěru, že celá událost se stala roku 1619, a to 13. června v 16 hodin.

Přirovnání podivného úkazu k mlýnskému kolu v nás mimoděk vyvolá představu létajícího talíře. Podle dalších pramenů bylo mračno zdobeno nějakým erbem a literami. Pak se mračno změnilo v krvavé kolo, z něhož vybíhaly tři krvavé kříže a vystupovalo tolik dýmu, jako když střílí celý regiment. Nejen lidé, ale i koně pracující na polích padali hrůzou k zemi.

Ludvík Souček se kloní k myšlence, že šlo o pád meteoritu, ovšem ani hypotézu o umělém létajícím objektu neponechal bez povšimnutí. Z Vodrance to totiž není tak daleko do Žďáru, kde byly nalezeny kosti podivuhodné velikosti. Není vyloučeno, že pilot neznámého objektu havárii »mlýnského kola« přežil a hledal azyl u místních cisterciáků, kteří jej, protože přišel z nebe, považovali za anděla...

Létající mlýnské kolo

V outerý před svatým Vítem o nešporní chvíli, v Moravě na vsi Vodranci poděšeni byli. Ňáký mračno, jakoby stůl aneb mlejnský kolo, a v tom divný potýkání, děsili se toho. (...)

Zítra: Záhadný K. H. Mácha



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.