VZP jako příjemný zdroj k obohacení: Tablo vyžírků | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

VZP jako příjemný zdroj k obohacení: Tablo vyžírků

Největší vyžírka - Jaroslav Krákora (ČSSD)
Největší vyžírka - Jaroslav Krákora (ČSSD) (ČTK, ara)

Zatímco dlouhodobě nemocní obracejí každou korunu a jen těžko dolují podporu ze své zdravotní pojišťovny, pro politiky je VZP příjemný zdroj k obohacení. Ti, kteří sedí ve správní či dozorčí radě, si k poslaneckém platu (minimálně 59 tisíc měsíčně) každý měsíc připíší nejméně 10 tisíc Kč. A za každou schůzi dostanou dalších 12 tisíc Kč!

Volba do rad VZP proběhla loni v září. „Poté do konce roku proběhlo devět schůzí správní rady a pět schůzí dozorčí rady,“ upřesnil Jan Rod z VZP.

Letos se první orgán sešel už šestkrát, druhý třikrát. O peníze politici nepřicházejí ani o prázdninách. I během nich probíhá alespoň jedna schůze (tedy dvanáct tisíc do poslanecké kapsy).

A i kdyby žádná schůze nebyla, svých deset tisíc korun za měsíc mají jistých jen proto, že jsou členy některé z rad...

Nemocné Sáře by stačilo 30 tisíc: Má smůlu

Zatímco konta politiků kynou z příspěvků pojištěnců, ti, kteří peníze skutečně potřebují, mají smůlu. To je případ například těžce nemocné Sárinky Kališové (6) z Týnce na Břeclavsku, která trpí svalovou atrofií, tedy nejtěžší formou nervosvalového onemocnění. Na ni však pojišťovna zapomíná.

Jen léky pro Sáru vyjdou měsíčně na 30 000 Kč. Pojišťovna je neproplácí! „Dříve jsme neměli podporu ani na zdravotnický materiál, bez kterého se Sára neobejde. Ten vyjde na zhruba 15 tisíc korun měsíčně. Na něj už nějaký příspěvek dostáváme. Životně důležité léky však musíme nakupovat z vlastní kapsy nebo díky sponzorům,“ poznamenala její maminka Alena.

Pro Sárinku tolik potřebných 30 tisíc Kč dostává každý člen rady za tři měsíce, aniž by se zúčastnil jediné schůze. A aniž by jen zvedl prst ve prospěch pojištěnců, tedy těch, kteří peníze skutečně potřebují.



Přečtěte si
illis
3. 8. 2011 • 18:16

kdyby byli soudní, tak by se takové odměny vzdali a poukázali by to nemocným dětem . Nic bych jim nedala, brát za jednu schůzi 12 000 Kč je amorální. Buď ať to mají jako čestnou funkci, nebo ať jdou. To nemá mnohdy měsíčně ani prodavačka, která stojí celý den na nohou. To je skutečně hnus, pro nemocné děti a dospělé nejsou peníze na potřebnou léčbu a tady panstvo si přijde bez velké námahy na pěkné peníze . Měli by Sáře platit veškerou léčbu, jedná se o nemocné dítě! Tohle je skutečně ostuda, která nemá obdoby, pro peníze se tam všichni drží zuby nehty. Stydím se za ně .

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.