Největší záhady Česka: Podzemní záhada | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Největší záhady Česka: Podzemní záhada

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. (Aha! - Martin Pekárek, Karel Kopáč, ara)

Ve včerejším díle našeho seriálu o záhadách jsme pátrali po tajemném ztraceném klášteře v Českém Dubu. Ten se po mnohaletém úsilí podařilo najít, tím ale záhady místa neskončily. V podzemí v blízkosti kláštera se má nacházet rozsáhlý systém chodeb. Svědkové mluví i o podzemní kruhové místnosti, kam jich ústí hned čtrnáct! K čemu sloužily? A kam vedly? Pátrání se ujal mimo jiné historik Tomáš Edel, který deníku Aha! tajemství více poodhalil...Tomáš Edel, který deníku Aha! tajemství více poodhalil..

Zcela určitě tady podzemní chodby byly a jsou. V 2. polovině 17. století zaujaly dokonce jezuitu Bohuslava Balbína, který je popisuje: „Dubský hrad má v sobě některé zajímavosti, zvláště to, co mnozí neznají. V tomto hradě byly totiž velkým nákladem vylámány skály a dutinami prosekána chodba do sousední tvrze jménem Rabena.“

Tomáš Edel se do sklepů plných bahna prokopal v dubnu 1992 s partou nadšených speleologů. Aby celé rozlehlé podzemí vystoupilo ve své romantické kráse, bylo nutné odtud vyvézt desítky kubíků nánosů a různých odpadků. Pod úrovní mladší podlahy odborníci odkryli jímku k zachytávání protékající vody, na ni pak navazovala odvodňovací štola ústící do hradebního příkopu.

O Balbínovu chodbu vedoucí do tajuplné Rabeny sice nešlo, ale řada místních lidí přísahá na to, že jejich pradědové věděli o podzemních chodbách a že do nich i lezli.

Svědectví se shodují

„Osobně jsem mluvil s desítkami lidí, kteří do těch chodeb vlezli jako malé děti někdy v 60. letech, ale nesměli o tom mluvit, protože by doma dostali. Všichni, kteří do podzemí pronikli, se shodují v tom, že chodbou prošli až do kruhového sálu,“ vypráví o svých zjištěních Edel a vzpomíná, co mu řekl jeden známý geolog.

„Ústilo tam podle něj až čtrnáct chodeb,“ uvedl historik. Tohle svědectví potvrdilo, co říkali do jisté míry i ostatní. „Jenomže my stále nemůžeme podzemí najít. Jednu chodbu se ale podařilo objevit. Nazvali jsme ji Kancléřskou štolou,“ dodal Edel, podle něhož systém podzemních chodeb souvisí zřejmě s tím, že klášter stál na strategickém místě vstupu do české země a byl pohraniční pevností.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.