Hledáme KRÁLE HOUBAŘŮ! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Hledáme KRÁLE HOUBAŘŮ!

Nadílka Karla Dvořáka ze Stochova obsahovala 301 hříbků a křemenáčů.
Nadílka Karla Dvořáka ze Stochova obsahovala 301 hříbků a křemenáčů. (Foto pro Aha! – Karel Dvořák, Profimedia.cz, nahouby.cz)

Lesy jsou plné houbařů a není divu! Podle mykologů se dá právě teď najít neuvěřitelných 84 druhů hub a je možné, že nás čeká nejlepší houbařský srpen za posledních šest let! Své o tom ví i vášnivý houbař Karel Dvořák ze Stochova, který se vypravil do lesa u Nového Strašecí na Rakovnicku. Bohatou úrodu našel za 2,5 hodiny!

Čtenář Aha! se svému koníčku věnuje už od čtyř let, kdy ho houby učil sbírat dědeček. Letošní úrodu si pochvaluje „Je hodně mokro, teď se navíc oteplilo, takže houby ještě porostou!“ slibuje Karel Dvořák, který do lesa chodí, kdykoliv má volno.

„Tyhle krasavce jsem našel převážně v borůvčí, u břízek a ve smrkovém lese,“ radí houbař, kde voňavé poklady hledat.Z obří nadílky ale nic nezbylo. Jeho manželka navařila kotel houbového guláše, udělaly se řízky a smaženice.

„Hodně jsme toho rozdali a každý rok houby nakládáme. Děláme zhruba 120 lahví od okurek plných naložených hub,“ dodal houbař

Úroda z lesa?: Loni za 4,4 miliardy!

Češi jsou vyhlášení houbaři a sběrači lesních plodů! Z lesů si loni přinesli domů 39 tisíc tun hub a bobulí za 4,4 miliardy korun, vyplývá to alespoň z údajů ministerstva zemědělství.

Hub loni houbaři nasbírali v průměru více než 20 tisíc tun! Dále si Češi z lesů přinesli 9400 tun borůvek, 2100 tun malin, 1800 tun ostružin a více než 700 tun bezinek.

Brusinek loni nasbírali 300 tun. Česká domácnost si tak v uplynulém roce svůj jídelníček zpestřila v průměru více než 12 kilogramy lesních plodů. Největší úrodu si podle průzkumů odnesou lidé ze středních Čech.

Netradiční houbový recept: Smaženice z lišek

Potřebujete:

✔ ½ lžičky kmínu

✔ ½ lžičky soli

✔ 3 až 4 vejce

✔ 50 g másla

✔ 500 g hub

✔ špetku pepře

Postup:

Lišky očistíme, nakrájíme‚ vložíme na pánev a podlijeme třemi lžícemi vody‚ aby se nepřilepily na dno. Na mírném ohni za občasného míchání dusíme. Přidáme trochu kmínu. Když jsou houby měkké‚ přidáme máslo a vajíčka.

Chuť hub by měla zůstat dominantní, proto množství vajec přizpůsobíme množství hub. Osolíme‚ přidáme špetku mletého pepře a podáváme s čerstvým chlebem.

Speciální nůž na houby

Každý houbař by si měl na výpravy do lesa pořídit speciální nůž se štětečkem. Houbu totiž nejen ukrojíte, ale zároveň pohodlně očistíte od hlíny a dalších nečistot. Tento nůž na houby má čepel s pojistkou a je vhodný pro nošení v kapse. Nožík pořídíte na internetu za 270 korun.

Výzva Aha!

Chcete se stát králem českých houbařů? Pošlete nám fotografii svých úlovků na e-mailovou adresu aha@ahaonline.cz.




Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.