Největší záhady Česka: Případ ztraceného kláštera! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Největší záhady Česka: Případ ztraceného kláštera!

Kaple sv. Jana byla dlouhá léta používána jako ložnice bytové jednotky a nikdo netušil, o co se jedná, ukazuje Tomáš Edel.
Kaple sv. Jana byla dlouhá léta používána jako ložnice bytové jednotky a nikdo netušil, o co se jedná, ukazuje Tomáš Edel. (ČTK, ara)

V dalším díle našeho seriálu se pustíme do téměř detektivního pátrání po ztraceném klášteře v Českém Dubu. Za všechno může Havel z Lemberka, manžel české světice Zdislavy. Právě on pozval do kraje pod Ještědem ve třináctém století Rytířský a špitální řád sv. Jana Jeruzalémského.

Možná je znáte jako johanity či maltézské rytíře. Ti vystavěli své útočiště, jenže v průběhu let jako by se klášter propadl do země... Pátrat po něm začal ještě jako mladý student ředitel podještědského Muzea Karolíny Světlé PhDr. Tomáš Edel.

„Z kamenných budov kláštera se přece musely dochovat alespoň zbytky zdí a zlomky portálů či oken,“ přemýšlel počátkem 80. let historik. „Roku 1357 ho navštívil císař Karel IV., takže bylo jasné, že nešlo o nějaký klášteříček, ale že to musel být nádherný výstavný areál.“

První stopy byly objeveny v malé osadě Domaslovicích, ležící asi dva kilometry východně od Českého Dubu. Tady se zčásti zachoval bývalý panský dvůr, vybudovaný v druhé polovině šestnáctého století. Pan Král, zemědělec, který na zdejším statku hospodařil, upozornil na poničený pískovcový portál, zazděný do ohrady jeho dvora. Kde se tu vzal portál starší než celý dvůr?

Úspěšné pátrání

Odpověď na tuhle otázku přišla v roce 1991, kdy dr. Edel začal hledat klášter tam, kde ho zatím nikdo nehledal. V prostorách renesančního zámku, který vyhořel a byl přestavěn na banální dům.

„10. října 1991 jsem vstoupil do zámeckého sklepa. Na osu klenby stěny jsem přiložil k tvrdé omítce ostří majzlíku a během několika okamžiků vystoupila hluboká okenní špaleta a já nahlédl do třináctého století. Byl to takový šok. Zaplavil mě skutečný pocit zděšení, co se to tu v tom bramborovém sklepě objevilo. Otočil jsem se a uvědomil si, že všude tady pod omítkou jsou skryty raně středověké stěny a klenby a okna a portály johanitského kláštera. Tady léčila své nemocné blahoslavená Zdislava a přes všechna ta staletí požárů, ničení a bourání to tu všechno stojí dodnes. A k pocitu zděšení se přidala obrovská vlna radosti nad tím, jaká se v Čechách znovu zrodila krása,“ říká archeolog. A pak už šlo všechno ráz na ráz. Práce pokračovaly a zedníci kus po kuse znovu přiváděli na svět johanitský klášter...

Čerpáno z knihy Toulky českým tajemnem z edice Aha! Vychází 15. srpna!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.