Je vám dnes mezi 35 a 55 lety? Takhle prožijete penzi! Hororový důchod! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Je vám dnes mezi 35 a 55 lety? Takhle prožijete penzi! Hororový důchod!

Situace je složitá. Pracující budou na důchodce odvádět čím dál tím víc. Oni sami ale sotva vyjdou s drobnými a jejich kvalita života se drasticky sníží.
Situace je složitá. Pracující budou na důchodce odvádět čím dál tím víc. Oni sami ale sotva vyjdou s drobnými a jejich kvalita života se drasticky sníží. (Profimedia.cz)

Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) vydala nejnovější čísla o tom, jak populace stárne! Počet důchodců se zvýšil na 2,8 milionu, průměrný důchod je 10 527 Kč! A bude hůř!

Vláda v čele s ministrem financí Miroslavem Kalouskem proto vybízí, aby si lidé od roku 2013 spořili na stáří do penzijních fondů. Pracující část populace už totiž v budoucnu nezvládne důchodce uživit.

Deník Aha! připravil s odborníky scénář, jaký život váš čeká v důchodu! Podívejte se tedy, jak by mohl vypadat váš den...

06:30

Vstáváte brzy a pouštíte si zpravodajský kanál. Prezident Miroslav Kalousek informuje, že podepsal zákon, díky němuž ještě více klesnou důchody. „Pracující lidé nemohou přispívat na seniory! Měli si šetřit!“ ozývá se z obrazovky.

Malá důchodová reforma mění výpočet penze lidem, kteří do důchodu teprve půjdou. Oproti současnému stavu prodělají až stovky korun měsíčně.

08:30

Přečetli jste si noviny, vyvenčili pejska a posnídali chléb s čajem. Smutně se zadíváte na kalendář. Je léto, venku je krásně, ale nemáte sílu ani peníze zajet si na výlet. „Ale, ale…“ řeknete si najednou a hned máte radost. „Je konec měsíce. Přišel mi důchod!“

Zatímco v západních státech je stáří dobou odpočinku a cestování, s českými důchody to možné není.

11:00

Vypravíte se na poštu. Místo několika front u okének je jeden obří chumel lidí u platebního terminálu. Pomocí něj se, nemáteli doma internet, z vašeho důchodového účtu platí za nájem či telefon. Dotykový displej, různé kódy, malé písemné potvrzení. Zlatá složenka!

Ministerstvo práce a sociálních věcí od příštího roku chystá terminály a karty na elektronický výběr sociálních dávek. Od roku 2013 se budou týkat i důchodů.

12:30

Vydáte se do samoobsluhy pro něco k jídlu. DPH ale v posledních letech vystoupala na 30 procent a vlivem rostoucích cen surovin i energií stojí obyčejný rohlík pět korun. Guláš z konzervy, cibule a čtvrtka chleba. To vám musí vystačit na zbytek dne. „Sto šedesát korun,“ hlásí pokladní a vy si říkáte, z čeho po zbytek měsíce vyžijete.

Snížená sazba DPH bude příští rok 14 procent, ten další pak 17,5 procenta. Lze tedy očekávat, že se v budoucnu ještě zvýší.

15:30

Zbytek odpoledne strávíte v parku na sluníčku. Místo je plné lidí jako vy, místo o vnoučcích jako kdysi se všichni baví jen o penězích. „Dcera už mi ani nevolá, bojí se, že po ní budu chtít peníze. Přitom sama sotva vyžije, snížili jí podporu,“ stěžuje si muž vedle vás.

Mezi vládní škrty začátku roku patří snížená podpora rodinám s dětmi, omezení vyplácení porodného a další.

18:30

Přijdete domů a zvolna si sednete na gauč. Místo odpočinku ale vytáhnete kalkulačku. Váš důchod činí deset tisíc, díky deregulaci vám zvýšili nájemné z pěti na sedm tisíc měsíčně a bude se zvedat dál. Dalších 29 dní budete muset vyžít se třemi tisícovkami.

Od roku 2012 bude regulace nájmu úplně zrušena a lidé se musí smířit s až třikrát dražším poplatkem za bydlení.

23:00

Šli jste spát kolem deváté, už o dvě hodiny později se probouzíte s pícháním v hrudi a saháte po mobilu. Ačkoliv je jídlo stále dražší, elektronika je za hubičku. „Je mi zle, hned přijeďte,“ říkáte do telefonu záchranářům, diktujete adresu a popisujete příznaky. „Budeme tam do hodiny,“ říká operátorka a trpělivě vám vysvětluje, že podle zákona je dojezd záchranky klidně až devadesát minut, protože se šetří.

Mezi změny odhlasované a připravené na rok 2012 se dojezdová doba sanitky prodlužuje z 15 na 20 minut. Budeli se i nadále muset šetřit, lze očekávat ještě delší doby.

00:00

Lékař si vás proklepne a povídá: „Je to ze stresu. Předepíšu vám prášky na uklidnění, ale raději tu zůstaňte přes noc.“ Zase zaplatíte 90 korun za vyšetření, 90 korun za recept, bůhvíkolik za léky a 200 Kč za přespání na lůžku. Je to koloběh, který nemá konce…

Od příštího roku se platí za lůžko stovka místo 60 korun. Začalo to diskusi o dalším zvedání regulačních poplatků.

Statistiky varují: Na 1 důchodce platí 2 občané!

Podle nejnovější statistiky ČSSZ národ nezadržitelně stárne. Šetřivá vláda škrtá ve výdajích, zároveň však musí živit seniory, jichž je stále více. Podívejte se na holá fakta o penzistech.

● Oproti loňsku vzrostl počet důchodců o zhruba 23 tisíc na 2,8 milionu – z toho je starobních důchodců 2,3 milionu.

● Na jednoho starobního důchodce platí 2,2 osoby, na důchodce pak 1,77 osoby.

● Průměrný starobní důchod je 10 527 korun, z toho u mužů je 11 685 korun, u žen 9558 korun.

● Průměrný věk penzistů pobírajících starobní důchod je 68 let, z toho 70 u mužů a 67 u žen.

Přečtěte si
gotchaaaa
3. 8. 2011 • 11:33

než vyčkat až se uzákoní že půjdeme na plánovaný odstřel

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.