Petrova bouda v Krkonoších už neexistuje! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Petrova bouda v Krkonoších už neexistuje!

Tak ji včera zničily plameny.
Tak ji včera zničily plameny. (ČTK – Jiří Berger )

Dvě stě let stará Petrova bouda na hřebenech Krkonoš včera shořela! Tři roky pro turisty uzavřenou kulturní památku nedokázalo zachránit ani sedm jednotek hasičů.

„Při příjezdu první jednotky hasičů byly dvě ze tří budov plně zasaženy požárem a třetí značně poškozená,“ uvedla mluvčí hasičů Martina Žahourková. V boudě hořelo již před 14 dny, tehdy se však požár uhasit podařilo a odnesla to jen část dřeveného obložení.

Včera požár boudu ve výšce 1288 metrů nad mořem zcela zničil, zbyly z ní jen kamenné základy a torzo prvního patra. Pravděpodobnou příčinou je podle hasičů úmyslné zapálení.

„Je mlha, ztížená viditelnost. Ideální počasí k založení požáru,“ řekl jeden z hasičů. Majitelem objektu je pražská firma Snowy Chalet. Jak chce objekt využívat, nikdy neuvedla. Karel Janda, zástupce majitele, včera řekl, že stavba nebyla pojištěna.

„Objekt měl po majetkové stránce už nulovou hodnotu, jeho hodnota byla především historická,“ řekl Janda. Na místě však podle informací Aha! platí stavební uzávěra a stavět je tak možné pouze na místě bývalých objektů.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.